Sarah L. en haar kind gedood door coalitiebombardementen


Sarah L., een ‘syrieganger’ die sinds 2014 uit Nederland vertrokken is, en haar dochtertje kwamen om bij bombardementen van de internationale coalitie op Hajin in Deir Ezzor, Syrië. Nederland maakt deel uit van deze coalitie.

Leugens over bombardementen

Coalitiebombardement op Hajin, 3 november 2018
Coalitiebombardement op Hajin, 3 november 2018

Na het coalitiebombardement van 3 november op Hajin werd vrijwel meteen door getuigen gemeld dat er burgers omgekomen waren. Specifiek vrouwen en kinderen. In de week er na werd Hajin meermaals gebombardeerd. Volgens de Amerikaanse woordvoerder had de coalitie een geslaagde aanval uitgevoerd waarbij een ISIS-observatiepost en -verzamelplaats werd vernietigd. Volgens de woordvoerder waren er op dat moment geen burgers in de omgeving. Het bombardement op 3 november was echter op een woonwijk.

Haal ze terug

Vorige week schreven we op Hollandistan een stuk over de vrouwen en kinderen die door het Koerdische bestuur in Noord-Syrië geruild worden voor strijders die gevangen genomen zijn door ISIS. De vrouwen worden door de Koerden zonder overleg teruggestuurd naar ISIS-gebied in Deir Ezzor. Deze vrouwen lopen het risico door ISIS geëxecuteerd te worden. Of Sarah L. en haar kind geruild waren voor Koerdische strijders is niet bekend.

CMO

Hollandistan sprak vorige week met Halil Karaaslan, voorzitter van het CMO over (onder andere) ‘syriegangers’.

Broer

Sarah L.’s broer Bilal L. (34) kwam een paar jaar geleden in het nieuws toen bleek dat hij als jongerenwerker in Amsterdam werkzaam was. Hij werd in zijn jeugd twee keer veroordeeld voor zaken die met extremisme samenhingen. In een interview met Het Parool benadrukte hij dat hij niet betrokken was bij deradicaliseringtrajecten, maar moslimhatende media waren door het dolle heen: de jihadronselaar was nu jongerenwerker. Van der Laan nam het destijds op voor L.