Stichting AlFitrah haalt geld op om ontruiming tegen te houden


In nood verkerende stichting van familie Salam is bezig met een inzamelingsactie om de ontruiming van het pand in Utrecht Overvecht tegen te houden. De organisatie heeft een huurachtersrand en moet van de rechter zo snel mogelijk betalen.

Stichting AlFitrah is sinds 2012 gevestigd in Utrecht Overvecht. Het oude ROC pand wordt gebruikt voor verschillende doelen. De gymzaal is omgetoverd tot een moskee en in de klaslokalen worden lessen gegeven aan kinderen en volwassenen. 

De organisatie wordt vaak negatief belicht in de media vanwege de salafistische ideologie van de oprichter Suhayb Salam en het verband met zijn vader, Ahmed Salam. Afgelopen tijd is de stichting ook geregeld in het nieuws vanwege een conflict met de pandeigenaar. De stichting heeft een huurachterstand en de eigenaar en Gemeente Utrecht willen liever dat het pand wordt ontruimd om het te benutten voor nieuwe bouwprojecten. 

Sinds 2012 organiseert AlFitrah regelmatig inzamelingsacties om de kosten voor het pand te kunnen betalen. Aanvankelijk werd er gezegd dat het pand is gekocht en deels afbetaald. Achteraf blijkt dat niet waar te zijn. Uit verklaringen van de advocaat van de stichting tijdens de rechtszaak blijkt dat het om een huurcontract gaat. Het bedrag dat werd ingezameld in afgelopen jaren was dus niet bedoeld om een koopsom voor het pand af te betalen. 

Door tegenstrijdige verklaringen van de organisatie is er veel wantrouwen ontstaan binnen de moslimgemeenschap. Daarom heeft de oprichter besloten openheid van zaken te geven tijdens de livestream op 10 november. Daar heeft Suhayb Salam geprobeerd ook vragen te beantwoorden van critici. 

Een bekende criticus van Stichting AlFitrah is de Gooische Marokkaan Younes Ouaali. Hij bekritiseert islamitische organisaties die hij verdenkt van fraude en bedrog geregeld op zijn Facebook pagina genaamd Marmita:

https://www.facebook.com/1028695983885505/videos/1165386056883163/

Ondanks de slechte reputatie en kritiek vanuit de moslimgemeenschap heeft AlFitrah toch veel geld kunnen ophalen. Naar verwachting wordt het benodigde bedrag van 107.000 Euro behaald voor het einde van deze weekend. 

Een spreker tijdens de inzamelingsactie heeft aangegeven dat het beoogde bedrag niet genoeg is. De organisatie verkeert nog altijd in financiële crisis en heeft veel meer geld nodig om het hoofd boven water te houden. 

Stichting AlFitrah is momenteel ook doelwit van een grootschalige fraude-onderzoek door FIOD. Daarnaast zijn er ook zorgen over de effecten van de salafistische lessen op kinderen bij de autoriteiten in Utrecht.