Dictator Assad beschuldigd van luchtaanvallen op vluchtelingenkampen


Het regime van Bashar al-Assad wordt beschuldigd van het bombarderen van een Syrische vluchtelingenkamp nabij de Turkse grens, schrijft de Britse krant The Guardian. Volgens autoriteiten en activisten in het gebied zijn er tientallen gewonden en doden als gevolg van de aanvallen.

Donderdagmiddag zijn er luchtaanvallen afgevuurd in de buurt van Sarmada, een stad in de provincie Idlib. Het doelwit was een vluchtelingenkamp dat volledig is vernietigd. Een getuige beschrijft deze scène als een verschrikking, waarbij tenten in brand vlogen en lichaamsdelen bezaaid werden rondom het gebied.
We weten nog niet of het Syrische of Russische vliegtuigen waren, maar ze troffen het midden van het kamp en de meeste tenten zijn verbrand“, aldus Alaa Fatraoui, journalist die gevestigd is in het gebied en het kamp na de aanval bezocht. Hij voegde eraan toe: “Er zijn veel lichaamsdelen. Ik zag met mijn eigen ogen bijna 30 doden. Het is een zeer bloedige scene. Het is wraak tegen burgers. Er zijn absoluut geen gewapende mannen daar, ze zijn allen civiele vluchtelingen, daklozen die op straat leven.”

Ook de Syrische Nationale Coalitie van de oppositie zei dat er meer dan 30 mensen door de aanval zijn omgekomen en tientallen raakten gewond. De Syrische Observatorium voor de Mensenrechten, een informatiebureau met contacten in Syrië, bevestigde dit ook. Er wordt aangenomen dat meer dan 500 tenten zijn getroffen in het kamp in Al-Kammouneh, met ongeveer zes of zeven familieleden gemiddeld per huishouden. De meerderheid van hen zijn burgers die gevlucht zijn voor de gevechten in het platteland van Aleppo.

Nog een aanval van de Syrische regering dreigt een humanitaire ramp te veroorzaken in dit gebied. Het staakt-het-vuren dat door Rusland en de Verenigde Staten tot stand is gebracht was er gelegenheid voor noodhulpverlening en rust in Aleppo op donderdag. Maar het gevecht bleef voortzetten vanwege Assad. Hij zei nog steeds uit te zijn op totale overwinning op de rebellen in Syrië.

De aanval op de vluchtelingenkamp is een onderdeel van de toenemende wreedheid van het conflict in de nasleep van de ineenstorting van het staakt-het-vuren dat bemiddeld werd door de VS en Rusland. Het was eigenlijk bedoeld om vredesonderhandelingen op gang te helpen. De gesprekken in Genève over een transitie om Assad langzaam van zijn macht te ontdoen, waren geen succes aangezien de regeringsdelegatie niet akkoord ging met het aftreden van de dictator.

Ook het staakt-het-vuren werd effectief beëindigd vanwege een aanval van het regime afgelopen weekend in Aleppo. Dit gebeurde kort nadat de regering een ziekenhuis ondersteund door het Rode Kruis en Artsen Zonder Grenzen vernietigde, en daarbij de laatste kinderarts om het leven kwam. Dit was in het Oosten van Aleppo, waar de rebellen aan de macht zijn.

De aanval roept vragen op over de veiligheid van de vluchtelingen die de oorlog zijn gevluchten zich gevestigd hebben in vluchtelingenkampen nabij de Turkse grens. Ankara heeft herhaaldelijk opgeroepen voor een veilige zone in het gebied om de vluchtelingen tegen luchtaanvallen te beschermen, maar de voorstellen zijn genegeerd door westerse mogendheden die betrokken zijn bij het conflict. De vluchtelingen die recent uitgebroken gevechten zijn ontvlucht worden aan de Syrische kant van de grens met Turkije vastgehouden.