De ophef | Terreur in Amerika


Het was een week van terreur in de Verenigde Staten. Rechts-extremisme, racisme en christelijk antisemitisme maakte minstens 31 slachtoffers. Maar waren het wel terroristische aanslagen? Ging het om ernstig geweld, of een dreiging daarvan, met een politiek doel waarbij burgers getroffen werden? Hadden de daders politieke opvattingen die de inspiratie waren voor dit geweld?

De Trump-fan

Sayoc’s bus met Trump-fan stickers/

Tijdens de verkiezingscampagnes voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden werden naar de woningen van bekende democraten en/of Trump-critici pijpbommen opgestuurd. Volgens FBI-directeur Christopher Wray werden er dertien explosieven naar verschillende mensen gestuurd, waaronder de Clintons, de Obamas, Robert De Niro, Joe Biden, John Brennan en George Soros. In de buurt van Miami werd de 56-jarige Cesar Sayoc aangehouden. Hij woonde in een met Trump-fanstickers beplakte bus en had verschillende identiteiten voor zichzelf verzonnen.

De boze witte man

De slachtoffers Maurice Stallard (69) en Vicky Lee Jones (67). Stallard werd in het bijzijn van zijn 12-jarige kleinzoon gedood.

De 51-jarige Gregory Bush probeerde eerst in te breken in een Baptistische kerk in Jeffersontown, Kentucky, waar vooral mensen van kleur komen. Toen dat niet lukte ging hij een supermarkt binnen en schoot een zwarte man (Maurice Stallard, 69) dood. Stallard werd eerst van achter in het hoofd geschoten. Daarna schoot Bush nog een paar keer op zijn lichaam. Stallard’s kleinzoon van twaalf zag het gebeuren. Op de parkeerplaats schoot Bush een zwarte vrouw (Vicky Lee Jones, 67) dood. Tegen een gewapende witte voorbijganger zei hij ‘schiet me niet dood, witte mensen doden geen witte mensen’.

De joden- en moslimhater

Robert Bowers (48) schoot in een synagoge in Pittsburgh elf mensen dood. Nog eens zes raakten gewond. Voordat hij naar binnen ging schreeuwde hij “alle joden moeten dood’. Bowers was actief op het alt-right (newspeak voor rechtsextremisme) forum Gab, waar hij en anderen zich boos maakten over joden die moslims zouden helpen naar de VS te komen. Zijn biografie geeft blijk van religieus geïnspireerd antisemitisme.

Robert Bowers’ Gab bio, die blijkt geeft van religieus geïnspireerd antisemitisme.

Geweldadig extremisme in de VS

Het is al jaren bekend dat ernstig politiek geweld in de VS vooral voor rekening komt van inlandse rechts-extremisten. Daarom is de focus van de regering Trump op het ‘gevaar van migranten’ uit Zuid-Amerika en het Midden-Oosten zeer bedenkelijk. Het is de taal van de daders.

In deze twee jaar oude grafiek van het ADL (tja) is te zien voor wiens rekening het geweld in de VS komt:

Terreur of niet?

Het predicaat ‘terreur’ heeft door de jaren heen veel aan betekenis verloren en lijkt vooral van toepassing op politieke tegenstanders van zittende machten. Worden de misdadigers hierboven geen terroristen genoemd omdat ze min of meer aan de kant van Trump staan? Wie herinnert zich nog de schietpartij bij het Joods Museum in Brussel? Is Robert Bower minder een terrorist dan Mehdi Nemmouche?

Van vind jij? Is het terreur? Allemaal, of het ene wel en het andere niet? Stem en discussieer mee in onze poll op Facebook.