Terrorismezaak | Over lekken en lokken


Advocaten en OM waren het bij de terrorismezaak vandaag in de rechtbank van Rotterdam eens over één ding: het is reuze ergerniswekkend dat er rijkelijk gelekt is naar de media in de aanloop naar de behandeling van de zaak van de vijf terrorismeverdachten die in september vorig jaar aangehouden werden. Sommige informatie zat nog niet eens in het dossier. Wie er gelekt heeft weet kennelijk niemand. Er komt een onderzoek.

Roompot

RTL liet beelden zien van vier van de verdachten die in een Roompot vakantiehuisje in Weert samen met twee infiltranten, die zich voordeden als wapenleveranciers, met wapens aan de gang waren. Een ‘training’, zegt het OM. ‘Spelen’, zegt Serge Weening, de advocaat van Hardi N. en Morad M.

Het gelek naar de media lijkt in het belang van het OM. De verdachten worden zonder weerwoord afgeschilderd als bloeddorstige maniakken. Sensatiezucht, noemt Weening het. Tamara Buruma, die Shevan A. verdedigt, merkt op dat we wel te zien krijgen dat mannen met een kalasjnikov door de woonkamer sluipen, maar we krijgen niet te horen wie hem daartoe aanspoorde.

Uitlokking

De Officier van Justitie (OvJ) Ferry van Veghel, die na opening van de rechtszaak mag beginnen, besluit zijn betoog stellig met dat er maar één conclusie kan zijn: er is geen sprake van uitlokking. Ik moet aan mijn vader denken, die zei dat marketingmensen altijd de minpunten van hun product benadrukken.

Weening gaat als eerste van de vijf advocaten met gestrekt been erin: het OM heeft de groep gecreëerd. Zonder het optreden van de politie zouden de feiten nooit gepleegd zijn. De infiltrant van het OM, en niet de verdachten, kwam met het idee om de jongens te trainen. Vrees voor een aanslag werd gecreëerd.

Nooitgedacht tackelt een haastige conclusie van het OM. Nadeem S. had gezegd dat hij zijn kat zou gaan missen. Het OM meende dat dit was omdat Nadeem S. van plan was om te sterven. De vrouw van Nadeem S. echter was de vlooien van de kat zat en wilde het dier de deur uit hebben. Nooitgedacht zegt ook dat zijn cliënt al afgehaakt was. Hij was niet in het huisje in Weert.

Françoise Landerloo, die Wail Al-A. verdedigde, betoogt na de pauze dat het OM 45 minuten lang een eenzijdig beschuldigend verhaal had gehouden om de mening van het publiek te beïnvloeden.

Lodewijk Rinsema, de advocaat van Nabil B. sluit zich aan bij de andere advocaten.

Tamara Buruma brengt naar voren dat haar cliënt Shevan A., die niet aanwezig was in Weert, en Hardi N. zwagers zouden gaan worden en dat het dus niet vreemd was dat de twee regelmatig contact hadden. Hardi N. vraagt Shevan A. om samen met hem de kunstmest op te halen uit Breda. Het OM had al een aantal keren met nadruk speciale kunstmest gezegd. Nu Buruma het weer zegt, moeten Shevan A. en Nadeem S. grinneken. Shevan A. schudt nee.

Geen audio van cruciaal moment

Na enig doorvragen van de advocaten blijkt er ook geen audio-opname te zijn van wat het OM het meest cruciale moment in het onderzoek noemt: een bijeenkomst in een park waarin de aanwezigen beaamd zouden hebben dat ze wisten wat Hardi N. van plan was. Cruciaal, maar helaas geen bewijs.

Privacy

Daarom willen de advocaten de gelegenheid krijgen om de twee infiltranten en hun begeleiders ter zitting te horen. De OvJ maakt bezwaar: de identiteit van de infiltranten mag niet onthuld worden. De rechter besluit dat de infiltranten verhoord mogen worden, maar niet in een openbare zitting.

Over het materiaal dat het OM in het dossier wil stoppen van privésituaties van de verdachten en hun families is de rechtbank minder gevoelig. De verdachten zijn in huis afgeluisterd. Het OM wil al het materiaal kunnen gebruiken, ook dialogen die niets met de zaak te maken hebben.

Voordat het de rechters in beraad gaan, mogen de verdachten één voor één nog iets zeggen. Shevan A. wil zo snel mogelijk zijn leven weer oppakken. Nadeem S. wil graag naar huis. Hij is pas getrouwd. Morad M. zegt dat hij niets te zeggen heeft.

De drie lopen de zaal uit na de uitspraak van de rechter waarin bepaald wordt dat alle vijf verdachten in detentie blijven. Morad voorop. Hij groet zijn advocaat en de mannen achter hem en loopt de zaal uit. Nadeem S. zwaait nog eens uitbundig naar boven, waar het publiek zit. Ook Shevan A. zwaait vrolijk naar het publiek.

Sluipschutter

Na afloop van de rechtszaak besluipt journalist Jeroen W. van RTL met een camera met telelens twee niqabi’s. Ze staan verdekt opgesteld te wachten op advocaat Bart Nooitgedacht, die Nadeem S. verdedigt. Als de foto is genomen kijkt W. tevreden naar de cameraman iets verderop. RTL zit er bovenop.

De volgende zitting is op 3 april om 10:00 uur. De infiltranten worden misschien pas in augustus verhoord, nadat het dossier voltooid is.

In een eerdere versie van dit bericht stonden een aantal fouten over Shevan A. (dat hij in het huisje in Weert was en dat hij de zwager van Nadeem S. was). Dit is na opmerkingen van een oplettende lezer aangepast.