Video: DAESH is een afsplitsing van het salafisme


De voormalige imam van Masjid al Haram in Mekkah, Adil al Kalbani heeft gezegd dat DAESH een afspitsing is van het Salafisme. De imam zegt dat de salafisten hetzelfde gedachte en principes hebben als de officiële ideologie van Saoedi Arabië. 

Adil al Kalbani zei in een interview met een televisiezender uit de golflanden dat er aspecten binnen de salafistische stroming zijn die mensen intolerant maken voor andersdenkenden. Daardoor wordt het doden van de tegenstanders gerechtvaardigd. Volgens hem zijn er veel journalisten en zelfs geleerden van de Islam ter dood zijn veroordeeld door uitspraken van salafistische geleerden in Saoedi Arabië.

Het ontstaan van de terreurorganisatie wordt verweten aan inlichtingendiensten van bepaalde landen. Salafisten geloven dat de Islamitische Staat als gevolg van een complot is ontstaan. De eerste zwarte imam van de meest heilige moskee van de Islam is daar niet mee eens. “Inlichtingendiensten vinden geen nieuwe dingen uit, zij gebruiken dingen die reeds bestaan. Zij hebben de ideologie van het salafisme gebruikt.”

De imam zegt dat DAESH niet de ideologie van ikhwanis (Moslim Broederschap), soefisten, qoetbi’s of ash’aris heeft. “Zij halen hun redeneringen uit onze boeken en onze principes.” Daarmee bedoelt hij salafistische boeken en principes. “Wij volgen hetzelfde gedachte en principes maar in een verfijnde vorm.”

Al Kalbani zegt dat mensen die de Islamitische Staat bekritiseren, bekritiseren niet hun ideologie maar hun daden en gevolgen daarvan voor de imago van moslims. Als voorbeeld geeft hij de wijze hoe bepaald wordt wie afvallig is en hoe afvalligen worden bestraft. Binnen het salafisme wordt er alleen maar kritiek geuit op de wijze hoe afvalligen worden bestraft door de terroristen. Al Kalbani vindt het kwalijk dat de ideologie niet ter discussie wordt gesteld.

Dit is niet het eerste keer dat al Kalbani de ideologie van de terreurgroep Islamitische Staat in verband brengt met het salafisme. In 2015 deed hij gelijksoortige uitspraken in twee artikelen die in de Saoedische al-Riyadh tijdschrift zijn verschenen.

Een video van het interview van al Kalbani verscheen eerder deze week op youtube: