Vluchtelingen sterven door wanorde in YPG-kampen


De World Health Organisation zegt dat er in de afgelopen acht weken 29 kinderen en baby’s door kou en gebrek aan zorg omgekomen zijn terwijl zij met hun moeder op de vlucht waren. Zo’n 23000 vluchtelingen uit ISIS-enclaves in de Syrische provincie Deir Ezzor zochten hulp in de kampen.

Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid zegt dat hij onderzoekt of de vrouwen en kinderen naar een veilig gebied gebracht kunnen worden. Hij zou al enige tijd in overleg zijn met de YPG, wat de militante Koerdische afscheidingsbeweging in Syrië is die de kampen in beheer hebben.

Nederlandse vrouw omgekomen in Ain Issa

Twee weken geleden kwam een Nederlandse vrouw om in het Ain Issa-vluchtelingenkamp in Noordoost Syrië. Volgens een YPG-functionaris kwam de vrouw ziek aan en zei ze dat ze Soedanese was. Ze zou na drie dagen overleden zijn. Volgens de kampfunctionaris hoorde hij toen pas dat de vrouw een Nederlandse was. Het is niet bekend of ze en wat voor medische hulp ze heeft gekregen. Haar twee kinderen worden in het kamp opgevangen. Naar verluidt was haar Belgische man al eerder overleden.

Wantoestanden in YPG-kampen

Eerder schreven we al over de frauduleuze praktijken van het registreren van gewone reizigers als vluchteling in SDF/YPG-kampen. Nu blijkt de YPG niet in staat te zijn om de opvang van vluchtelingen uit Deir Ezzor te organiseren. Volgens het WHO, dat de hulp wil opschalen, wordt de toegang tot de vluchtelingen en de hulpverlening bemoeilijkt door bureaucratische processen en vertragende veiligheidsmaatregelen.

Reportage van France 24 (Arabisch) waarin de wanordelijke opvang van de vrouwen en kinderen door YPG-strijders te zien is.

De vluchtelingen zijn door het leven in belegerde ISIS-enclaves verzwakt. Ze zijn uitgeput door de reis. Sommigen moesten lange stukken lopen. Vooral kinderen zijn kwetsbaar. Volgens het WHO stierven de afgelopen twee maanden minstens 29 kinderen in dit gebied tijdens de vlucht of na aankomst in een YPG-kamp.

Amerikaanse Special Forces tussen de vluchtelingen

Volgens het Syrian Observatory For Human Rights (SOHR) kwamen er de afgelopen maanden honderden Amerikaanse soldaten aan in Noordoost Syrie. Ze doorzoeken de foto’s die door de kampadministraties gemaakt worden van alle vluchtelingen in SDF-gebied, op zoek naar leiders van ISIS. Vluchtelingen, maar ook gewone reizigers door SDF-gebied, worden allemaal geregistreerd met een foto en naam.

Mannen worden gescheiden van de vrouwen. Iedereen wordt geregistreerd. Amerikanen zoeken naar ISIS-leden. Screenshot uit de videoreportage van France 24.

Bara’a kwam om bij een brand

Bara’a, een Tunesisch meisje, stierf een paar dagen geleden in het Al-Hol kamp bij een brand door een kerosinekachel. De tenten in het kamp vatten vuur. Er zou geen hulp gekomen zijn om de brand te blussen. Het meisje overleed.

Een video van de brand wordt via het internet rondgestuurd in Syrië. De moeder en andere vrouwen die betrokken waren bij het filmen van de brand zouden door de kampbewaarders zijn geslagen voor het naar buiten brengen van de video. Hollandistan kon de bron van de video niet achterhalen.

Volgens het SOHR kwamen er in de afgelopen maanden 9 kinderen om door brand. Gevaarlijke methodes van verwarming zouden er de oorzaak van zijn.

Bara’a vond de dood door een brand in het tentenkamp van Al-Hol. (Bron van de video is onbekend.)

Vonnis van de rechter

De rechter vonniste begin januari dat de vrouwen en kinderen teruggehaald moeten worden. In het vonnis geeft de rechter in gedetailleerde stappen aan hoe dit in zijn werk zal moeten gaan.

De rechtbank draagt de officier van justitie op dit bevel onder de aandacht te brengen van de Minister van Justitie en Veiligheid en al het nodige te doen om het er toe te leiden dat door of in opdracht van de Minister voor zover mogelijk alle noodzakelijke maatregelen worden genomen om te bewerkstelligen dat

(1) de verdachte zal worden overgebracht naar de grens met Irak, naar de Koerdische Autonome Regio,

(2) de autoriteiten van de Koerdische Autonome Regio daar gereed zullen staan en de verdachte daar op basis van de internationale signalering aan zullen houden en vervolgens zullen overbrengen naar het Nederlandse consulaat-generaal in [Erbil],

(3) de verdachte vervolgens via het Nederlandse consulaat-generaal in [Erbil] zal worden overgebracht naar Nederland, met het doel de aanhouding, strafrechtelijke vervolging en berechting van de verdachte in Nederland mogelijk te maken en hierbij door de Nederlandse autoriteiten met de Iraakse autoriteiten zal worden overeengekomen dat (in verband met de mogelijkheid van oplegging van de doodstraf in Irak) wordt gegarandeerd dat de verdachte niet in Irak zal worden vervolgd.

De YPG wil zich onder het Assad-regime scharen

Na vertrek van de Amerikaanse troepen uit Syrië, wil de YPG (SDF) onder het Assad-regime gaan functioneren. Vorige maand werden er onderhandeld over hoe de transitie zou moeten gaan. De stap is opmerkelijk, omdat het Assad-regime sinds 2011 de meeste slachtoffers en burgerdoden heeft gemaakt van alle strijdende groepen.

De internationale coalitie, waar Nederland tot voor kort ook deel van uitmaakte, bombardeert nog steeds ISIS-enclaves in Deir Ezzor. In de enclaves is tekort aan van alles. Babyvoeding is nauwelijks te krijgen en exorbitant duur.