Waarschuwing: deze Marktplaats/Bunq-scam gebeurt nog steeds


Update: De ING heeft de diefstal van de Markplaats-oplichter helemaal vergoed.

Oplichters zijn nog steeds actief met nep-Bunq betaallinkjes op Marktplaats. Vorig jaar werd deze oplichterij al gemeld, maar kennelijk is het nog niet gelukt om de oplichters te pakken. Deze week hoorden we een verhaal van een slachtoffer. Een oplichter op Marktplaats haalde via Whatsapp met een nep-Bunq linkje de ING-rekening leeg. Opgepast dus als je de combinatie Marktplaats/Bunq tegenkomt in het onderhandelen met kopers.

Stel je voor, je zit krap bij kas. Je hebt wat akelige betalingsachterstanden, maar je hebt nog wat spullen liggen die je wel kunt verkopen. Misschien levert het net genoeg op om zo’n schuld te betalen. Op de 20ste van de maand krijg je een reactie van een koper die zonder morren akkoord gaat met de prijs en de verzendkosten. Maar de koper zegt dat hij zeker wil weten dat je geen oplichter bent, want daar heeft hij eens mee te maken gehad. Hij vraagt naar je naam en IBAN. Hij wil ook graag dat je één cent aan hem overmaakt, zodat hij zeker weet dat je een echt persoon bent. Hij stuurt je een linkje. Een betaalverzoek via Marktplaats, zegt hij. De link naar ‘online-regelingen.nl’ met een reeks karakters erachter lijkt naar de website van Bunq.nl te leiden. Jij betaalt die ene cent, want jij hebt niets te verbergen.

Marktplaats/Bunq-oplichterij (Screenshot (c) Hollandistan)

Dan gaat het mis. De Bunq-link is nep. Het lijkt op Bunq, want het logo is te zien en naam Bunq staat in de link. Wie op de link klikt wordt hij naar een nep-betaalomgeving geleid waar je jouw gegevens invoert. Deze betaalomgeving heeft niets met Bunq of jouw bank te maken. Maar het lijkt er wel op. De gegevens die je invoert worden echter uitgelezen door de oplichter. Die kan daarna met de informatie geld opnemen van je bankrekening.

Dat de koper op de 20ste van de maand reageert is geen toeval. Op die datum stort de belastingdienst de toeslagen. Dat kan iedereen op de website van de Belastingdienst nalezen. Ook de oplichter. Die weet dan dus dat veel mensen waarschijnlijk geld op de rekening hebben staan.

Het slachtoffer is er nu nog slechter aan toe. Deze familie met jonge kinderen zat financieel al in de knel, maar kan nu ook geen huur betalen. Bellen naar politie, Marktplaats, Bunq en de eigen bank levert bedankjes en sympathie op. De helpdeskprocedures werken. De situatie wordt door de banken netjes in kaart gebracht, behandeld en afgestreept. Geen geld terug, want banken hebben zich juridisch ingedekt tegen dit soort ongelukjes.

Met de groeten en fijne feestdagen van Bunq, Marktplaats en de ING.