Liefde- en haatverhouding met bekeerlingen


Voor veel moslims is het feit dat mensen zich tot de islam bekeren vaak een reden tot vreugde. Vooral als het gaat om beroemdheden. Maar toch zijn er mensen die zich steeds vaker negatief uitlaten over bekeerlingen. Sangar merkt op hoe moslims met gemengde gevoelens kijken naar hun nieuwe geloofsgenoten.

De Ierse zangeres die bekend was onder de naam Sinead O’Conner is onlangs bekeerd tot de islam. Ze heeft haar bekering via sociale media aangekondigd en dat ging gepaard met veel euforie onder moslims wereldwijd. Kort daarna heeft zij ook haar naam veranderd naar Shuhada Davitt en begon op Twitter allerlei meningen te verkondigen waar voornamelijk conservatieve moslims niet blij mee waren. Zo heeft zij de Azan, ofwel het oproep tot gebed, uitgevoerd. Moslims zijn gewend om de Azan te horen als het uitgevoerd wordt door een man en niet door een vrouw. Dat heeft geleid tot heftige reacties.

Shuhada Davitt
Na blijdschap en euforie was er een omslag. Sommige moslims reageerden verontwaardigd en boos omdat de nieuwe moslima, Shuhada Davitt zich niet als voorbeeldige en goed geïnformeerde traditionele moslima gedroeg. Dit soort reacties hangen samen met eigenzinnige karakter van veel bekeerlingen. Een paar extreme voorbeelden: sommige nieuwe moslims worden zeer fanatiek en gaan mensen die al heel hun leven moslim zijn vertellen dat zij de islam verkeerd praktiseren. Anderen geven een heel erg westerse twist aan alle aspecten van het geloof en praktiseren islam als een soort new-age godsdienst met allerlei hippie invloeden. Verder zijn er ook een heleboel bekeerlingen die mainstream islam omarmen en min of meer een gemiddelde moslim worden.

Trofee-moslims
Het feit dat nieuwe moslims op hun eigen manier de islam praktiseren zorgt voor irritatie bij moslims die bepaalde verwachtingen hebben van hen. Sommige moslims zien bekeerlingen namelijk als een soort trofee waarmee zij kunnen pronken. Ze zien in bekering van nieuwe moslims een soort bevestiging van zaken waar zij zelf van overtuigd zijn. Daarnaast dienen bekeerlingen vaak als instrumenten voor politieke en ideologische conflicten waarin moslims zijn verwikkeld.

Bekeerlingen
Het leven en persoonlijke ervaringen van de nieuwe moslims worden vaak genegeerd. Vandaar dat veel bekeerlingen tot de islam vaak een eenzame leven leiden na hun bekering. Sommige moslims hebben de neiging om bekeerlingen alleen te omarmen als zij een andere doel dienen. Een aantrekkelijke jonge vrouw is kort na haar bekering zeer populair en geliefd, vooral onder wanhopig vrijgezelle mannen. Maar vaak worden bekeerlingen verwaarloosd en genegeerd als zij niet meer van nut zijn voor anderen.

De Islam
Wat veel mensen ontgaat is de mensen zich tot de islam bekeren omdat zij vaak een heel erg idealistische kijk op zaken. Hun overtuiging in de islam is iets persoonlijks tussen hen en Allah. Daarom zou de relatie die moslims met bekeerlingen opbouwen moeten gebaseerd zijn op gemeenschappelijke overtuiging in islam en niet in wereldse belangen. Als moslims werkelijk vanuit een oprechte overtuiging in islam de komst van nieuwe moslims zouden toejuichen, dan zouden zij hen ook niet al trofee zien. De bekeerlingen zouden dan ook niet verwaarloosd worden als zij afwijkend gedrag vertonen of er niet in slagen om te voldoen aan verwachtingen die andere moslims van ze hebben.

Op een voetstuk plaatsen
Bekeerlingen worden door sommigen gezien met veel wantrouwen. Men verdenkt ze van huichelarij, spionage en bedrog. Als een jongen zich voordoet als bekeerling om moslima’s te versieren, dan wordt dat door sommigen steeds als bewijs aangehaald om alle bekeerlingen te wantrouwen. Wat veel moslims ontgaat is dat bekeerlingen mensen zijn van vlees en bloed net als alle andere moslims. Er zijn allerlei soorten mensen en zij dienen dan ook met meer begrip, compassie en rechtvaardigheid moeten worden behandeld. Bekeerlingen moeten niet op een voetstuk worden geplaatst maar ook niet als spionnen en huichelaars worden behandeld.

Hoe bekeerlingen zich ontwikkelen hangt daarom af van meerdere factoren. Als individuen hebben zij een eigen cultuur, karakter en persoonlijke eigenschappen. Dat heeft invloed op de manier hoe zij de islam praktiseren. Daarnaast speelt de wijze hoe moslims hun behandelen ook een grote rol. Het zijn uiteindelijke nieuwe leden van een gemeenschap en als wij als gemeenschap falen om bekeerlingen goed op te vangen heeft dat invloed op hoe wij als gemeenschap worden gezien door de rest.

Foto: Ierse artiest voorheen bekend als Sinead O’Connor is in 2018 bekeerd tot de islam en was wekenlang onderwerp van discussies op sociale media onder moslims. Bron: Bryan Ledgard, Wikimedia