Biedt de Blauwe moskee podium aan een radicale prediker!?Biedt de Blauwe Moskee een podium aan een radicale prediker, en is dit een eenmalige vergissing of maakt de Blauwe Moskee zich hier regelmatig schuldig aan? Floris Wiersinga vraagt het zich af.

Afgelopen vrijdag heeft de Blauwe Moskee in Amsterdam podium gegeven aan een prediker die als radicaal is bestempeld door de media en politici[1]. In deze pittoreske moskee in het idyllische Amsterdam-West krijgen verschillende mensen een podium. Een prediker of “imam” die daar heel vaak komt prediken zorgt vaak voor opschudding binnen de moslimgemeenschap. Dat komt door zijn absurde uitspraken in de media waarmee hij ijverig de belangen van de moslimgemeenschap probeert te ondermijnen. Hiermee breekt de prediker radicaal met de islamitische traditie. Van het bestempelen van islamitische concepten als barbaars[2] tot aan het lasteren en zwartmaken van grote groepen onschuldige moslims.

Op allerlei vlakken lijkt het zo te zijn dat hij maar één doel heeft: verzwakken en ondermijnen van de moslims in Nederland.

Wat zijn de belangen waar hij zich wél voor inzet?

De belangen waar deze prediker zich wél voor inzet zijn de belangen van een groep mensen die zichzelf het “recht” toekennen om Allah en daarna Zijn Boodschapper en de gelovigen te mogen beledigen, bespotten en beschimpen. [3]

De andere kant van het politieke spectrum?

Ook aan de andere kant van het politieke spectrum is men bekend met dit fenomeen. Ook daar ziet men leiders (Arabisch: imams) die niet de belangen van hun eigen gemeenschap behartigen. Sterker nog, daar ziet men leiders die naar hun mening de belangen van hun eigen gemeenschap proberen te ondermijnen. Zoals Thierry Baudet eens op zijn eigen partijcongres zei [4], verwijzend naar de leiders van de niet-moslimgemeenschap:

“We worden aangevallen door degenen die ons zouden moeten beschermen.”


Alternatieven

Om deze toestanden het hoofd te kunnen bieden zou de Blauwe Moskee ook predikers kunnen uitnodigen die wél het goede voor hebben met de moslimgemeenschap. Het is goed om te zien dat de Blauwe Moskee hier tot op een bepaalde hoogte al mee bezig is Zij doen dit bijvoorbeeld door gedurende deze ramadan de normale en reguliere prediker Umair uit te nodigen voor een 4-delige lezingreeks.

Bronnen:
[1] https://www.facebook.com/DeBlauweMoskee/photos/a.1470551649858297/2310935455819908/?type=3&theater
[2] https://www.trouw.nl/home/-straks-hebben-we-duizend-kalifaten-~a1fb1221/
[3] https://www.at5.nl/artikelen/185851/imam-elforkani-roept-moslims-op-wilders-te-beschermen
[4] https://youtu.be/JvlRApuId-o?t=236


Foto: De Blauwe Moskee. Bron: Wikipedia