De “gematigde” Ajax-supporter


Zelf heb ik niet veel verstand van voetbal. Ik heb me geprobeerd erin te verdiepen, maar het is me niet gelukt. Er is één ding wat ik wel weet over voetbal. Als jij een Ajax-supporter bent ga je dan juichen als Feyenoord een goal maakt? Nee! Sterker nog, je wenst het niet eens in je hart dat het andere team een goal maakt!

Laten we eens verder inzoomen op deze vergelijking.

Stel je voor er is een Ajax-supporter die zegt een gewone, gematigde, Europese Ajacied (Ajax-supporter) te zijn. Hij komt net als vele Ajacieden uit Amsterdam, maar heeft toch een baantje weten te krijgen in Rotterdam als burgemeester.

Op een gegeven moment wilt Ajax gaan uitbreiden. Ajax heeft al een stadion in Amsterdam en wilt dolgraag een stadion kopen in Rotterdam. Dit kost een hoop geld wat Ajax op dat moment niet kan opbrengen. Gelukkig is er een rijke Sheikh uit Qatar die fan is van Ajax en hij wilt het nieuwe stadion wel betalen! De Ajax-supporters zijn blij en kunnen niet wachten om het stadion in Rotterdam te bezoeken!

Ook de burgemeester is op de hoogte geraakt van deze plannen. Hij reist zo snel mogelijk naar Qatar om deze Sheikh te bezoeken. In Qatar doet de burgemeester zijn uiterste best om de Sheikh en de overheid te overtuigen om het nieuwe stadion in Rotterdam niet te financieren. De reden? De Ajacieden die dat nieuwe stadion willen kopen zouden extreem zijn, want ze willen op dezelfde manier voetballen als de voorgangers van Ajax  (eerste generaties Ajax-spelers). De Sheikh gaat akkoord en zet de financiering stop. De burgemeester zijn plannetje is gelukt en tevreden keert hij terug naar Nederland. Hij heeft er eindelijk voor gezorgd dat Ajax minder hard groeit in Nederland.

In dat zelfde jaar is oud-Ajaxspeler Johan Cruijff overleden. Zijn overlijden heeft veel teweeg gebracht in de Ajaxgemeenschap. Johan Cruijff wordt door de Ajacieden gezien als een held en door sommigen zelfs als een heilige. Hij wordt gezien als 1 van de belangrijkste personen in de geschiedenis van Ajax.

Een Feyenoord-supporter genaamd Charlie heeft een hekel aan Ajax en Johan Cruijff. Tijdens wedstrijden schreeuwt hij allerlei beledigende opmerkingen over Ajax en Johan Cruijff. Zelfs de familie van Johan beledigt hij. Voor Charlie is dit nog niet genoeg. Hij wilt nog een stap verder gaan.

Hij maakt een dagelijks tijdschrift waarin hij met cartoons en opiniestukken op de meest afschuwelijke wijze Johan Cruijff beledigt en vernedert. Ook zijn vrouw en kinderen worden beledigt door middel van de meest afschuwelijke dehumaniserende cartoons.

Op een dag komt er een einde aan het leven van deze Charlie. Ajacieden in heel Nederland raken hierdoor opgelucht. Eindelijk komt er een einde aan de beledigingen aan het adres van de door Ajacieden geliefde Johan Cruijff en zijn familie.

De burgemeester van Rotterdam, die beweert een gematigde Ajax-supporter te zijn, is intens verdrietig geraakt door het overlijden van Charlie. Hij raakt verdrietig door het overlijden van iemand die dagelijks Ajax en Johan Cruijff op afschuwelijke wijze beledigt.

De burgemeester zegt: “Iedereen heeft het recht om zijn mening te uiten!! Dus ook om Ajax en Johan Cruijff te beledigen!! Wij moeten voor dit recht opkomen. En als je het daar niet mee eens bent…. rot op! als ik dat zo mag zeggen!”

Het verlies van iemand die Ajax dag en nacht beledigt voelt voor deze burgemeester nog pijnlijker dan het verlies van  een familielid. Hij identificeert zich zoveel met deze Charlie dat hij zichzelf ook Charlie begint te noemen. Hij stapt op een podium in Rotterdam en zegt:

“Je suis Charlie!!”

(Vertaling: ik ben Charlie (iemand die Ajax en Johan Cruijff dag en nacht beledigt.)

Quiz-vraag: Hoe zou je zo’n soort Ajax-supporter noemen?
H _ P _ C R _ _ T