De dubbele maat van DENK


DENK-politicus Tunahan Kuzu heeft in in reactie op de Koerdische referendum gezegd dat zijn partij voor de soevereiniteit staat van Irak. Opmerkelijk, want de soevereiniteit van dat land is onlangs door een andere mogendheid geschonden en daar heeft Kuzu geen bezwaar tegen gemaakt. 

Gisteren werd er een referendum gehouden in Noord-Irak over de onafhankelijkheid van Koerdistan. “Een onafhankelijk Koerdistan is voor Turkije onacceptabel”, waren de woorden van de Turkse president Erdogan en hij dreigde met militair ingrijpen in het noorden van Irak. D66-kamerlid Sjoerd Sjoerdsma bracht onder andere de uitspraken van Erdogan vandaag ter sprake tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer.

Interruptie van Kuzu
Onder de kamerleden die naar de interruptiemicrofoon toeliepen zat de fractievoorzitter van DENK: Tunahan Kuzu. Hij vroeg demissionair minister Koenders waarom Israël als enige land het referendum steunde. De Nederlandse minister gaf aan deze vraag niet te kunnen beantwoorden. Ook stelde Kuzu dat DENK de soevereiniteit van de staat Irak steunt.

Invallen Erdogan in Irak
Eind 2015 zijn Turkse militairen de grens met Irak overgestoken om strijders te trainen tegen ISIS. De Iraakse premier zag de komst van de militairen als een inval, omdat hij niks had afgestemd met de Turkse regering. Hij riep Erdogan op om de soldaten terug te trekken, waarop Erdogan weigerde. Zelfs nadat de Iraakse premier dreigde om naar de VN te stappen, beloofde Erdogan slechts dat er geen nieuwe militairen meer naar Irak zouden vertrekken.

Geen vragen over Turks leger
De kamerleden van DENK, die de soevereiniteit van de staat Irak steunen, hebben zich nog niet uitgelaten over de invallen van het Turks leger in Irak.