Daniel Haqiqatjou: 6 levenslessen van Dora the Explorer!


Amerikaanse maatschappelijke criticus Daniel Haqiqatjou meent dat tekenfilms kinderen onbeuwst levenslessen geven waar ouders zelf niet blij mee zouden zijn.

Dit is een goed voorbeeld hoe onschuldig lijkende kinderboeken en entertainment voor kinderen in werkelijkheid zwaar problematische boodschappen bevatten.

Dit zijn de lessen die dit Dora the Explorer boek heeft voor kinderen tot en met groep 1:

Les 1: Ouders zijn onverdraagzaam en irrationeel.

Les 2: Het is prima om ouders ongehoorzaam te zijn en al helemaal als je vrienden daarmee kunnen helpen.

Les 3: Vrienden weten het beter dan ouders en ouders dienen gecorrigeerd worden.

Les 4: Het is “veilig” en “leuk” om te kleden zoals volwassenen, make-up te dragen zoals volwassenen en om te dansen met het andere geslacht.
Degene die het daar niet mee eens zijn die hebben simpelweg ongelijk.

Les 5: Ouders en gezaghebbende figuren zijn over het algemeen hypocrieten, omdat zij jou verbieden om dingen te doen waar zij zelf van zouden genieten als zij er aan zouden deelnemen.

Les 6: Het pad naar geluk voor jezelf, je vrienden en op een hoger niveau de maatschappij is alle restricties aan de kant schuiven en jezelf en anderen te bevrijden van regels die voor jou gewoon niet logisch klinken.

Dit alles komt slechts van een paar bladzijdes van een bibliotheekboek. Stel je een hele jeugd van een kind voor gevuld met boeken, tv-series, films en muziek die deze boodschap in het hoofd van een kind stampen. Wat zal het resultaat zijn? Hoe zal dit kind instinctief voelen over religie?

| Toevoeging vertaler: zou een jeugd vol muziek, films, series en dora the explorer de (mede)oorzaak zijn van een generatie shishalounge-bezoekers? |

 

Trouwens, het gebruik van het woordje “veilig” (safe) is erg opvallend…

(Dit is een vertaling van : https://www.facebook.com/haqiqatjou/posts/1934717563413623  )