Eerlijk, wat weten we eigenlijk van de dames achter de niqab?


Vroeger gingen discussies over kleding over het feit of de rokjes niet te kort waren en werd er zelfs een meetlat bijgehaald. Tegenwoordig wordt er niet meer gestreden voor bedekking, maar is bedekking juist het probleem. En eerlijk is eerlijk, de eerste keer een niqaab is wel een beetje gek. Maar wat voor vrouwen zitten achter de niqaab? Zijn ze allemaal zielig en onderdrukt?

De eerste dame die ik leerde kennen met een niqaab was een paar maanden na mijn eigen bekeering. Ik droeg nog geen hoofddoek en liep frivool over straat. Op mijn eerste echte zustermeeting kwam ik haar tegen. In eerste instantie zag ik een doodgewone vrouw met 3 supercute kids. Net als de rest. Toen we allemaal naar huis gingen, zag ik het en keek met grote ogen. Maar gelukkig net kort genoeg zodat niemand dit opmerkte. Ik hield contact met haar en kwam zelfs een keer bij haar op bezoek. Ze had een damespraktijk in Cupping en gaf dit op na haar 3e kind. Daarnaast was ze bij 1000 en 1 clubjes vrijwilligster en blogt ze voor haar vrienden op Facebook. Klinkt als iemand die zich onttrekt van de samenleving?

Ik had een trouwfeest. Een vriendin en ik pakten de beautycases maakten ons op tot modelpoppetjes. Om niet te veel op te vallen, deed ze een niqaab op. Dame in kwestie is eigenaresse van een schoonheiddssalon. Parttime draagster. Nu getrouwd en een pleegkind. Klinkt als iemand die zich onttrekt van de samenleving?

Eén van mijn beste vriendinnen. Een Turkse, niqaab niet geaccepteerd in haar omgeving. Toch doet ze het, omdat zij het wilt. Klinkt best sterk, toch? Ontwerpt en doet design van geboortekaatrtjes, tassen en experimenteert met hout. Afgeronde HBO-opleiding. Klinkt als iemand die zich onttrekt aan de samenleving?

Andere, Hollandse niqabi’s in het buitenland. Gekozen voor het buitenland om de Islam nog intenser te beleven. Moeder van een stel kids en minimaal 3 soorten lessen per week. Klinkt als iemand die zich onttrekt van de samenleving?

Onderzoek http://qantara.nl/mens-en-maatschappij/annelies-moors/
heeft uitgewezen dat het ontzettend meevalt en dat het een eigen keuze is. Amnesty international http://www.amnestymena.org/en/magazine/issue16/Hijab.aspx?articleID=1021
heeft zelfs aan de bel getrokken en velen vragen zich af welk dringend, maatschappelijk probleem wordt opgelost met een verbod?

Wie komt op voor hen? Want het internationale recht is wél aan hun zijde?  Wie zorgt dat zij niet of juist wél onttrokken worden uit de samenleving?