Het paradijs bestaat niet op aarde


Maarten Reuderink reageert op een eerder verschenen opiniestuk van Jacques Visker. Daarin werd de aanhouding van een chauffeur van een voertuig met gasflessen in Rotterdam bekritiseerd. Volgens Reuderink was de aanhouding niet bepaald onterecht. 

Ik heb geen idee hoe het paradijs er uit zou zien, maar op aarde is het in ieder geval niet. Een van de grootste problemen is dat onze wensen eindeloos zijn en onze middelen niet. Nou maakt dat op zich niet zoveel uit, want mensen hebben daar iets op gevonden, namelijk keuzes maken.

Bij veiligheids- en opsporingsdiensten is dat ook zo en dat betekent dat ook daar keuzes worden gemaakt. Soms liggen die keuzes onder vuur, maar dat betekent nog niet dat er regelmatig afwegingen worden gemaakt. In één van de stukken op Hollandistan wordt gerefereerd aan de aanhouding van een Spaanse man (echt geen idee of hij wel of geen Marokkaan was, maar voor het uiterlijk doet dat er minder toe), die met een busje met gasflessen door Rotterdam reed en daarbij blijkbaar (terecht of onterecht) voldoende wantrouwen wist te wekken om te worden opgepakt. De man is onderzocht en uiteindelijk vrijgelaten.

Het lijkt mij (want daar ging het over) niet vreemd wanneer in de tijd dat net in Barcelona een aanslag met gasflessen is gepleegd, de politie extra alert is. Door IS geïnspireerde terroristen hebben namelijk nogal de neiging om elkaar na te doen. Zelfs in het verliezen van hun (broers) identiteitsbewijs.

Dat er een bepaalde gevoeligheid bestaat, begrijp ik best. Een verkeersongeluk door een te lage suikerspiegel wordt door een (beperkt, maar luidruchtig) deel van de ‘pers’ eerst aan de Ramadan geweten en nu wordt gesuggereerd dat het om een wel erg mislukte aanslag ging. De verontwaardiging over de bewering bij de Amsterdamse politie wordt dan al snel geduid als een doofpotoperatie. Een serieuze journalist als John van den Heuvel heeft daar terecht zijn gal over gespuugd.

Maar ondanks deze gevoeligheid, blijft het wel begrijpelijk dat de politie naar bepaalde kenmerken kijkt. Mohammed Talbi, nu politiek actief in Rotterdam, maar daarvoor actief binnen het Islamitisch onderwijs in Schiedam vertelde mij ooit daarvan te balen. Ik begrijp dat prima, maar toen ik hem vroeg hoeveel van de kapers op 9/11 blond waren en blauwe ogen hadden, begreep hij dat punt ook wel. IS is blij met autochtone rekruten, omdat die niet aan het clichébeeld voldoen, maar een clichébeeld bestaat niet zomaar.

Voor jullie geldt volgens mij het zelfde, ook jullie middelen zijn niet onbeperkt. Concentreer je op de dingen, die er toe doen en verwater jullie boodschap, waar ik ongetwijfeld het nodige op aan te merken heb, niet met dit soort betogen.