Wat als de verdachte zich niet als Marokkaan maar als Nederlander identificeert?


De NS stapt over naar genderneutrale ‘beste reiziger’ in plaats van de traditionele ‘dames en heren’.  Goed nieuws voor mensen die zich niet als man of vrouw identificeren. Hoe zit het dan met mensen die zich niet als Marokkaan maar als Nederlander identificeren?

In het Algemeen Dagblad wordt een verdachte van een moord ‘Marokkaan’ genoemd. Na het lezen van het woord Marokkaan in koeienletters vraag ik mij meteen af: Is hij net uit Marokko hier naartoe gekomen, of woont hij al heel zijn leven in Nederland? Wat als hij hier in Nederland is geboren? Er wordt enkel gezegd dat hij Marokkaanse afkomst heeft. Dat kan van alles betekenen. Bijvoorbeeld dat zijn opa ergens na de WOII als gastarbeider naar Nederland is gekomen en dat zijn vader en moeder allebei in Nederland zijn geboren. Toch kopt het AD met: Politie zoekt Marokkaanse moordverdachte in Ede.

Wat als deze verdachte zich helemaal niet als Marokkaan identificeert? In huidige tijdperk van politieke correctheid en gedram over transgenderisme zou je verwachten dat er ook meer rekening wordt gehouden met mensen die zich als Nederlander identificeren en niet als Marokkaan of Turk.

Wat ook frappant is dat de verdachte die 34-jaar is omschreven wordt als een man terwijl de 18-jarige slachtoffer als een jongen wordt genoemd. Wettelijk gezien zijn het allebei volwassenen, maar toch kiest het AD bewust om de slachtoffer een jongen te noemen. Niemand keurt of praat de daden van de verdachte goed. Dat weet elk mens met een beetje gevoel en hersens. Laat dat duidelijk zijn. Mijn vraag is meer: waarom moet men spelen met benamingen zoals Marokkaan,  Nederlander,  man, jongen, moslim en dergelijke?

Als we overstappen naar genderneutrale omschrijvingen om mensen niet voor het hoofd te stoten dan is de vraag waarom we afkomst van mensen zo nadrukkelijk blijven noemen? Naar mijn mening is het hypocriet, want als een persoon van Marokkaanse komaf morgen iemands leven redt dan noemen ze hem bij zijn naam en proberen ze zijn roots in elk geval niet of als laatst te noemen.

Als het landelijke media goed uitkomt dan gebruiken zij benamingen en termen die stigmatiserend werken en frictie tussen bevolkingsgroepen bevorderen. Tegelijkertijd wordt er actief beleid gevoerd in Nederland om zo politiek correct mogelijk te praten over LHBT-gemeenschap.  Wanneer gaan we in Nederland actief beleid voeren om over te stappen naar neutrale omschrijvingen voor mensen met een andere afkomst? Is daar nog geen tijd voor? Of zijn ‘Marokkanen’ en Turken’ lager gerangschikt als burgers in Nederland?