Twitteraar sloopt de stelling: ‘Islamkritiek wordt ten onrechte islamofobie genoemd’ 


Veel domrechtse pseudo-wetenschappers en commentatoren roepen dat zij van racisme en islamofobie worden beticht als ze kritiek leveren op de islam. Op Twitter legt Saفa De Vries uit waarom daar niks van klopt.

Volgens sommigen is er helemaal geen sprake van moslimhaat of islamofobie in Nederland. Het is allemaal gezonde kritiek op de islam. Deze islamcritici zien een sinister complot tussen de Linkse kerk en radicaal salafistische moslimfundamentalisten die van plan zijn om Nederland volledig te islamiseren.

Veel mensen hebben er schoon genoeg van. Zo ook Saفa De Vries. Zij heeft daar een mooie serie tweets van gemaakt:

Islamkritiek
Veel mensen beweren dat islamkritiek ten onrechte ala islamofobie wordt gekwalificeerd. Laten we even stilstaan bij beide ‘begrippen’. Wanneer is iets islamkritiek, islamofobie of moslimhaat?

Islamkritiek is als je een inhoudelijke bijdrage levert aan een islamitisch aspect zoals -iknoemmaarwat- de Ramadan. Je kunt het ongezond noemen en dit onderbouwen met argumenten. Je kunt kritiek uiten over ‘halal-slacht’ en dit onderbouwen met argumenten. 

Argumenten
Want daar gaat het om, islamkritiek is kritiek op islamitische aspecten die
bovendien onderbouwd worden door argumenten. Niet gestoeld op Angst of haat. Als je beweert dat moslims een plan hebben om Europa te islamiseren en dat onderbouwt met ‘kerstbomen verdwijnen’ ben je naast islamofoob ook moslimhater. Je bent angstig voor een niet-bestaand iets en verspreidt ermee angst én haat voor moslims.

Heb je kritiek op jongensbesnijdenis, prima. Kom met argumenten en we hebben het erover. Heb je kritiek op meisjesbesnijdenis, ook prima maar onderbouw je argumenten zonder te vervallen in haat of schrikbeelden creëren. 

Feiten
Daarnaast is het belangrijk om je te houden aan feiten. Want is meisjesbesnijdenis eigenlijk wel islamitisch? Nope! Mensen vallen vaak’ islam’ aan omdat ze denken dat iets islamitisch is. 

En dat is problematisch want als je iets vaak roept, dan wordt het vanzelf ‘waarheid’ dus groeit angst voor moslims. Niemand luistert meer naar feiten en argumenten. Bijv. zo’n Machteld Zee beweert in verschillende stukken dat moslimvrouwen niet kunnen scheiden zonder instemming Van hun mannen. Niemand die vraagt naar de onderbouwing hiervan en naar hun islamitische bronnen.

Machteld Zee
Zee werd zelfs opgevoerd als Islamdeskundige in een programma van SBS6. Deze vrouw preekt voor het Vlaams Belang en heeft duidelijk een politieke anti-islam-agenda. Ook haar ‘kritiek’ gaat niet verder dan ‘plaats overal kerstbomen want daar nemen moslims aanstoot aan’ Ok, waar blijven je argumenten?

Onderbouwd kritiek op haar proefschrift en boek vind je trouwens hier: Recht voor iedereen – Een bespreking van de boeken van Machteld Zee over Britse shariaraden

Islamofobie
Later heeft Saفa een definitie gegeven van islamofobie:
Islamofobie is wanneer je moslims als een homogene groep ziet en hen zo behandelt. Een groep met een plan die de meest verschrikkelijke dingen voorstaan. Een groep die in jouw ogen onderdrukt mogen worden omdat ze zelf intolerant zouden zijn. Een groep mensen waarvoor de Grondwet niet hoeft te gelden omdat deze mensen er misbruik van zouden willen maken. Een groep mensen die één taal spreken. Één cultuur hebben, één godsdienst die ze allemaal op dezelfde manier interpreteren en praktiseren. Dat is islamofobie.

Moslimhaat
En dan heb je ook een groep mensen die moslims haten, dat zijn nationalisten die geen plek voor moslims in NL willen. Deze mensen zijn vaak ook 
vreemdelingenhaters. Het liefst zien ze minder minder minder moslims of eigenlijk liever helemaal geen. Deportatieplannen worden openlijk verheerlijkt. Over moskeeenverbod, koranverbod en kopvoddentax wordt ook openlijk gefantaseerd. Dat is moslimhaat.