Lintje voor Rotjoch? Wat is zijn bijdrage aan de Nederlandse samenleving?


Afgelopen week heeft Angelo Diop een Koninklijke onderscheiding ontvangen van de burgemeester in Diemen. Angelo is bekend onder zijn artiestennaam Rotjoch als oprichter en presentator van het hiphopplatform 101barz. Hij ontving een koninklijke onderscheiding voor zijn bijdrage aan de Nederlandse samenleving, maar wat voor bijdrage heeft Rotjoch de afgelopen 12 jaar geleverd aan de Nederlandse samenleving? Een analyse van Floris Wiersinga.

 

Wat is 101barz?
Rotjoch is de oprichter van het hiphopplatform 101barz. In dit BNN-programma nodigt hij wekelijks rappers uit voor een studiosessie. Deze studiosessies worden opgenomen en uitgezonden op BNN en op Youtube. Tijdens de studiosessies nemen rappers een nummer op. Daarnaast zend 101barz van tijd tot tijd ook minidocumentaires uit. Het platform is in 2006 opgericht wat betekent dat al ruim 12 jaar rappers bij Rotjoch over de vloer komen om hun denkbeelden te verspreiden.

Rappers bij 101Barz
Er worden wekelijks rappers uitgenodigd bij 101barz. Voorbeelden hiervan zijn appers zoals Lil Kleine, JayJay en Boef. Voor vele rappers is 101barz hét opstapje naar grotere naamsbekendheid onder de Nederlandse hiphopgemeenschap. Regelmatig is er in de media ophef over rappers die op bezoek zijn geweest bij 101barz. Dit komt met name door de normen en waarden die zij uitdragen. De rappers hebben commercieel belang bij de negatieve media-aandacht aangezien dit hun bekend en aanzien verhoogd onder hun doelgroep.

Ophef over rappers
Zo is er ophef over een optreden van het rappertje Lil Kleine in Hilversum. Tijdens zijn optreden beledigde hij de politie en stak hij zijn middelvinger op richting te politie. Vervolgens riep hij zijn fans op om hetzelfde te doen. Ook rapper Jayjay is in opspraak geraakt vanwege de vele strafzaken die aan zijn broek hingen. Recentelijk is rapper Jayjay veroordeeld tot 14 jaar cel vanwege zijn betrokkenheid bij een liquidatie.  Rapper Boef is de afgelopen tijd meerdere malen te gast geweest in talkshows. Hij is in opspraak geraakt, omdat hij op sociale media een aantal vrouwen prostituees heeft genoemd.


Waar rappen zij zij over bij 101Barz?
Een klein aantal citaten van rappers die op bezoek zijn geweest bij 101barz laat doorschemeren wat voor denkbeelden er worden aangedragen. De doelgroep van 101barz zijn voornamelijk jongeren. De citaten laten daarmee zien wat voor normen en waarden deze rappers de jeugd bijbrengen. Een lichte hoeveelheid kennis van de straattaal komt van pas om de teksten te ontcijferen.

“Maar ik weet nog in de iso gap we keken muren

Stash plek voor die sosa, ja we leenden schuren”Boef, 101barz studiosessie #224

Tijdens zijn bezoek aan het programma van Rotjoch verheerlijkt Boef zijn criminele verleden. Hij kijkt terug op zijn leven in de isolatiecel (iso) en zijn opslagplaats (stash plek) voor zijn cocaïne (sosa).


“F- de rap ik kom money witwassen. Ik jump met de Gun en boys vullen tassen” – JayJay, 101barz studiosessie

Jayjay geeft openlijk toe dat hij niet om rap geeft, maar dit slechts doet om zijn geld wit te wassen. Daarna bekent hij dat hij zijn wapen gebruikt om “tassen te vullen.”

Sommige teksten zijn online terug te lezen. Andere teksten zijn slechts terug te vinden door luisteren naar de muziek, hetgeen ik mijzelf en u niet wil aandoen.

Criminaliteit verheerlijken
Uit deze kleine greep uit de teksten blijkt dat rappers bij 101barz bezig zijn met het verheerlijken van de zware criminaliteit en dan met name liquidaties en de handel in harddrugs. Naast deze citaten wordt er ook regelmatig op zeer denigrerende wijze gerapt over vrouwen. Topcriminelen worden daarentegen geprezen. Rappers staan regelmatig met criminelen op de foto om daarmee hun status te verhogen. Het gebruik van softdrugs wordt door het merendeel van de rappers verheerlijkt. Rappers die geen gebruik maken van softdrugs lijken een uitzondering op de regel.

Collega-rappers moeten het regelmatig ontgelden in disstracks. Ook de luisteraar kan zich niet veilig wanen. De raps zijn vaak zodanig geconstrueerd dat de rapper zichzelf de lucht in prijst en de luisteraar de grond in boort. Een simpel voorbeeld zou zijn: Ik (de rapper) heb geld, jij (de luisteraar) niet. Ik (de rapper) heb dure merkkleding, jij (de luisteraar) haalt jouw kleding bij het Leger des Heils. Dit wordt vervolgens in rapvorm gegoten en losgelaten op de luisteraar.

Wat is de boodschap van rappers?
Kort samengevat is de boodschap van de gemiddelde 101barz-rapper als volgt:

Wij hebben veel geld, dure kleding, en vrouwen. Jullie luisteraars en collega-rappers zijn arm, hebben goedkope kleding en zullen nooit een vrouw krijgen. Sterker nog, jouw vrouw wilt het uitmaken en met mij een relatie aangaan.

Vrouwen zijn er slechts om gebruikt te worden. Dit rap ik terwijl mijn dochter, zus en moeder ook vrouwen zijn.

Hoe ik aan mijn geld kom? Door middel van de handel in harddrugs. Ik heb geen enkele passie voor rappen, ik doe dit slechts zodat ik mijn drugsgeld kan witwassen over jullie ruggen. Laat 1 ding  heel duidelijk zijn, o luisteraars die nu in de puberteit zijn. Met drugs verkopen en rappen kun je veel meer geld verdienen dan met je bijbaantje.

Mijn tijd goed benutten? Daaronder versta ik continu stoned zijn of bezig zijn om stoned te worden.
Zuinigheid? Ik smijt met geld in de winkels, clubs en videoclips.

Ohja! Vergeet niet mijn album te kopen! Jullie moeten mij steunen!


Wie financiert 101Barz?
Nu het duidelijk is wat deze 101barz-rappers verkondigen kan men zich afvragen wie dit moreel verval financiert. Het is in feite de lezer zelf, want 101barz wordt namelijk uitgezonden op BNN wat weer valt onder de publieke omroep. Deze publieke omroep wordt gefinancierd door de overheid. En de overheid haalt haar inkomsten vervolgens uit het heffen van belasting op de gewone burger: U dus.

Gevolgen op de samenleving?
In haar 12 jarige bestaan zijn hele generaties opgegroeid met 101barz. Nieuwe opkomende rappers zeggen vervolgens geïnspireerd te zijn door rappers van “de oude garde”. Wat zijn de maatschappelijke gevolgen hiervan? Hoeveel (zware) criminelen zijn in hun jeugd geinspireerd geraakt door deze rappers? Hoeveel (soft)drugs verslaafden zijn over de streep getrokken door jarenlange softdrugspropaganda door deze rappers? Hoeveel jongeren zijn gestopt met hun studie om te kiezen voor een carrière als rapper of crimineel?

Rechtse politici vragen zich wel eens af hoeveel de vluchtelingen of de moslims dit land kosten.
Zij kunnen zich beter afvragen hoeveel miljarden aan schade deze rappers aanrichten in Nederland.

Waarom krijgt Rotjoch een Koninklijke onderscheiding?
Het is inmiddels duidelijk geworden waar deze rappers voor staan en wat zij uitdragen. Ik vraag me dan ook oprecht af:  Waarom krijgt Rotjoch, degene die deze rappers een platform aanbiedt, een Koninklijke onderscheiding?

Een Koninklijke onderscheiding zou passender zijn voor mensen die jongeren juist naar het rechte pad willen trekken. Degenen die jongeren willen afhouden van criminaliteit, drugsgebruik, slechte behandeling van vrouwen en rapmuziek. Dit soort mensen doen dit ook middels hun teksten zonder dat zij van uw geld gefinancierd worden. Dit soort mensen zijn gemakkelijk te herkennen. Zij geven bijvoorbeeld elke vrijdag een preek of nodigen mensen op straat uit naar de islam op Koningsdag.

Foto: NOS