Smakeloos in Tehran


Door:Ali Reza Bagher Hassanzadeh

Het zal menig nieuwslezer niet ontschoten zijn. De dag waarop Saoedi-Arabië het jaar 2016 knallend inluidde met de executie van een reeks gevangenen, waaronder de Sjiitische geestelijke Nimr al Nimr.  Vrijwel meteen na de bekendmaking van dit nieuws is de Saoedische ambassade in Tehran grotendeels verwoest. Op social media waren wij getuige van een zaadlozing van Sjiitisch slachtoffer-retoriek. Grote namen uit de Iraanse geestelijke clique, zoals Ayatullah Khamenei, Khatami en Rouhani konden niet ontbreken. Het was voornamelijk een daad waarbij mensenrechten geschonden zouden zijn door de ideologisch disparate Saoedische regering.

Hoewel het geniepig regime van Saoedi een visnet is als het aankomt op mensenrechten, zal de gemiddelde lezer met een beetje wereldkennis en ratio de huidige menstruatieperiode van Iran vrij vermakelijk en dubieus vinden. Voornamelijk als men de mensenrechtensituatie in Iran heeft bijgehouden, waarbij politieke opponenten, religieuze minderheden of migranten  stelselmatig worden blootgesteld en onderworpen aan executies, martelingen en sociale isolatie.

De rare nasmaak van de Iraanse veroordeling kan men bijna illustreren als Adolf Hitler die de wereldnaties sommeert bij de veroordeling van Rudolf Hess voor misdaden tegen de menselijkheid. Het Iraanse volk, noch de rest van de wereld zal niet gauw de bloeddorst van het Iraanse regime vergeten door de decennia heen, met een recent hoogtepunt in 2009 waarbij het leven van de jonge Neda Agha-Soltan en Zahra Bahraani ten einde kwam door het humanistische regime van Ayatullah Khamenei. De executie en opsluiting van duizenden Soennieten, politieke en etnische minderheden is niets nieuws in huidig Iran. Zodoende heeft Iran in 2015 meer dan 1000 mensen geëxecuteerd. Onder de velen behorende tot de soennitische minderheid zijn gerenommeerde geestelijken die louter de non-Shi’a leer van de Islam predikten en opriepen voor basale mensenrechten. Enkele bekende namen zijn Asghar Rahimi, Kayvan Zand Karimi, Vorya Ghaderi Fard, Farzad Honarju, Ayyub Bahramzehi, Dera Shahdoost, Firous Hamedi etc. Allen geëxecuteerd, of wachtend op het voltrekken van hun doodstraf voor het preken van Soennitische standpunten in een Sjiitisch Iran. Een land met welteverstaan 20 miljoen Soennieten, waarvan ten minste 5 miljoen Arabieren.

Het mengen in de aangelegenheid van een ander land kan discutabel zijn, het aankaarten van onrecht is dat niet. De vraag of deze individu in kwestie, Nimr al Nimr, de doodstraf verdiende en of het proces eerlijk was zullen we niet weten. Men kan echter wel een duidelijk scheidingslijn zien tussen het moreel verval zoals wordt gemanifesteerd in Iran (executie van de andersdenkenden voor het preken van afwijkende theologie), en de executie van een Arabier met een Sjiitische overtuiging die de theocratie van de Saudische familie wilde omverwerpen en betrokken was bij het beschieten van overheidspersoneel en het tonen van openlijke loyaliteit aan terroristische organisaties.