Nourdeen Wildeman: Een stukje hiphop geschiedenis


Het koranexperiment van de youtube-kanaal Dit is Normaal is wereldwijd al miljoenen keren bekeken. In de video zien we hoe mensen verzen van de Bijbel afkeuren omdat zij denken dat ze de Koran voor zich hebben. Nourdeen Wildeman heeft het filmpje op facebook  vergeleken met hoe er meer dan 20 jaar geleden werd gereageerd op het nummer Cop Killer van Body Count:

In 1991 bracht Ice-T met zijn band ‘Body Count‘ het nummer ‘Cop Killer‘ uit. In het nummer rapt hij vanuit het perspectief van iemand die het racistische politiegeweld zat was en zelf op agenten schiet. Geen nieuw thema; diverse artiesten hadden al dergelijke teksten gezongen. Maar die waren blank, Ice-T was zwart. En dus stond het land op z’n kop en tot aan de president toe werd er met walging gesproken over de rapper, zijn muziek en over de platenmaatschappij die het album op de markt bracht. Uiteindelijk kwam het album uit zonder het nummer ‘Cop killer’ erop.

Ice-T zegt ergens op die cd: “The problem isn’t the lyrics on the records. It’s the fear of the white kids liking a black artist. But the real problem is the fear of the white girl falling in love with the black man.”

Ice-T wist dat het niets zou helpen als hij zijn teksten zou aanpassen, want die teksten waren niet werkelijk het probleem. Als hij dat zou doen zouden ze gewoon over iets anders gaan klagen.

Nu kan je je afvragen: waarom deel ik ineens iets over hiphop?

Een paar dagen geleden hadden we dat filmpje waarbij mensen reageerden op teksten uit de Bijbel, terwijl ze dachten dat het de Koran was. Je zag duidelijk hoe afkeurend de reacties waren. Er is sowieso al jaren onevenredig veel aandacht voor allerlei zaken die – volgens de ‘islamcritici’ – in de Koran gelezen zouden kunnen worden. Het meest geliefde onderwerp is hoe ‘vrouwonvriendelijk’ islam wel niet is. Echter, als we kijken naar de slachtoffers van islamofobie in de openbare ruimte, dan zijn bijna alle slachtoffers hiervan vrouw. Die daders vinden het welzijn van vrouwen blijkbaar helemaal niet boeiend, en ‘islamcritici’ hoor je hier ook maar zelden over.

Als je kijkt naar de reacties die bekeerlingen zoal over zich heen krijgen – en dan vooral de zusters die masha’allah de correcte hijab zijn gaan dragen – dan zijn die niet mals. Hoe kunnen die landverraadsters bij hun volle verstand kiezen voor een geloof dat hen als vrouw onderdrukt?!? Gevalletje ‘stockholmsyndroom’?!

Als reactie op dergelijke uitspraken gaan we soms inhoudelijk de discussie aan. “Nee, islam is niet vrouwonvriendelijk. Kijk maar, hier in de Koran staat dit. En de Profeet vzmh zei zus en zo.” Helaas zien we dat als gevolg hiervan de stroom aan kritiek eigenlijk helemaal niet afneemt. Als één punt van kritiek is weerlegd gaan mensen gewoon over iets anders klagen.

Soms denk ik dan: “The problem isn’t the textual sources of Islam. It’s the fear of the white kids liking the muslim faith. But the real problem is the fear of the white girl falling in love with the muslim man.”