Over persvrijheid, Ans Boersma en Marzieh Hashemi


Persvrijheid is een belangrijk principe dat we moeten verdedigen, ook al lijken mediabedrijven soms vooral grootgrutters in dagophef voor geld.

Ans Boersma

Ans Boersma (31, freelance journalist voor het FD, Trouw en OneWorld) werd uitgezet door Turkije, nadat zij informatie kregen van de Nederlandse overheid over contacten die ze zou hebben met Jabhat al-Nusra, een militante groep in Syrië die in januari 2017 opgeheven en banden had met Al-Qaeda. Ze mocht nog wat spullen ophalen uit haar huis, maar ze moest gelijk weg. Het OM verdenkt Boersma van betrokkenheid rondom vervalste identiteitspapieren voor een Nederlands visum in een strafrechtelijk onderzoek naar twee Syrische broers die lid zouden zijn geweest van Jabhat al-Nusra. Een van de broers zou de ex-vriend van Boersma zijn. Boersma schreef vanuit verschillende invalshoeken kritisch over de regering van Erdogan.

Marzieh Hashem

Marzieh Hashemi (59, journalist bij het Iraanse PressTV in de VS en Iran) werkte aan een Black Lives Matter reportage in St. Louis, Missouri. De FBI arresteerde haar op het vliegveld en nam haar zonder aanklacht mee naar een gevangenis in Washington. Advocaten kunnen weinig doen, want er is geen aanklacht. Haar familie zoekt wanhopig naar informatie.
 
Vandaag gaat de ophef over Ans Boersma en het ‘ondemocratische Turkije’ en niet over Marzieh Hashemi en de ‘ondemocratische Verenigde Staten’. Er zijn overeenkomsten en verschillen. Ans Boersma is uitgezet en veilig in Nederland. Ze is wel verdachte in een strafrechtelijk onderzoek. Marzieh Hashemi is gearresteerd en gevangen gezet zonder aanklacht in de VS, het land van Abu Ghraib, Guantanamo Bay, Bagram en andere black sites, alsmede het uitbesteden van martelingen in gevangenissen van dictatoriale regimes. Ans Boersma is Nederlands, wij ook, dus we snappen het wel als ze een beetje meer aandacht zou krijgen dan Marzieh Hashemi.

Blinde vlek

Maar we hebben weinig sympathie voor de blinde vlek in Nederlandse media ten aanzien van de situatie van Marzieh Hashemi. Vooral omdat nu, met de toestand rondom de uitzetting van Ans Boersma, steeds gesteld wordt dat de persvrijheid zo belangrijk is en dat het de opdracht van journalisten is om kritisch te zijn.