Gematigde moslims: leugenaars zijn ook gewoon moslims


In poppodium Paradiso werd afgelopen zondag een conferentie gehouden door Stichting Kaadhib. De belangenorganisatie van gematigde moslims deed dat samen met bankiers, politici en journalisten om de situatie van leugenaars en bedriegers binnen de moslimgemeenschap onder aandacht te brengen.

Een genootschap van gematigde moslims heeft op 1 april van dit jaar Stichting Kaadhib opgericht om op te komen voor de belangen van leugenaars en bedriegers met een islamitische achtergrond. De voorzitter van de stichting, Djavad Sjaitanyari is zelf een belastingontduiker en bedriegt regelmatig zijn vrouw. “ Vanwege mijn keuzes moet ik vechten tegen stigma’s en uitsluiting door mijn eigen gemeenschap.”

Valse profeten
De leugenaar zegt dat het eigenlijk gek is want de islam verbiedt leugens en bedrog niet. “Binnen de islamitische traditie vind je veel voorbeelden van leugens en bedrog. Zo waren er prominente leugenaars al zeer bekend binnen de eerste generatie moslims.” Als voorbeeld noemde Sjaitanyari de valse profeten Musaylama al Khaddab en Aswad al Ansi.

Kolonisatie
Toch zijn veel moslims in Nederland niet tolerant tegenover leugenaars en bedriegers. In verschillende islamitische landen staat daar zelfs een straf op. Madjnoen al Zindieqi, universitair docent van de Moderne Islam aan de Universiteit van Amsterdam zegt dat onderdrukking van leugenaars en bedriegers binnen de islamitische wereld is te wijten aan kolonisatie. “De Westerse landen hebben tijdens de koloniale periode geprobeerd om hun normen en waarden op te dringen aan gekoloniseerde moslims. Daardoor zijn veel moslims ook negatief gaan denken over liegen en bedrog. De Indiase Ghulam Ahmed Qadyani en zijn volgelingen zijn ook tijdens Britse bezetting van India verketterd door moslims.” Al Zindieqi meent dat er meer bewustzijn moet worden gecreëerd binnen de moslimgemeenschap over de geschiedenis van leugenaarsvervolging. Tijdens de conferentie gaf hij een lezing over de wijze hoe er juist heel erg tolerant werd omgegaan met leugenaars in verleden.

PvdA
Naast gematigde moslims waren er ook veel politici aanwezig. VVD’ers die vanwege fraude en bedrog moesten aftreden spraken tijdens workshops over hun ervaring met moslims. PvdA politici deelden hun ervaring in de wijze hoe zij door de kiezers zijn afgestraft vanwege hun valse beloftes. Ook journalisten van de Telegraaf, NOS, NRC en de Volkskrant waren aanwezig.

Donald Trump
Djavad Sjaitanyari zei na afloop verheugd te zijn om zoveel bezoekers te mogen ontvangen tijdens het evenement. “Ik ben zeer optimistisch. Ik geloof dat er steeds meer moslims openlijk durven uit te komen voor het feit dat zij graag liegen.” Volgens Sjaitanyari waren er miljoenen mensen aanwezig in Paradiso. “Het waren er zelfs meer dan bij inauguratie van Donald Trump in Washington!”

Foto: JamieBrown2011, Wikimedia