Rotterdammers willen liever geen witte mensen in de wijk


Het Rotterdamse gemeenteraadslid Erdmânoglu heeft onlangs controversiële uitspraken gedaan over witte Nederlanders. Wij vroegen de bewoners van de Rotterdamse Afrikaanderwijk in hoeverre zij het met Erdmânoglu eens zijn.

Yusef Erdmânoglu heeft tijdens de jaarlijkse partijbijeenkomst van ‘’Rotterdam Yaşanabilir’’ geclaimd dat Rotterdammers liever geen witte Nederlanders hebben in de wijk. “Rotterdammers willen geen kroegen waar een stel dronkenlappen staan te schreeuwen naar een voetbalwedstrijd op TV.”, opperde Erdmânoglu. “Rotterdam is een stad van keurige theehuizen waar men naar het nieuws kijkt, politieke zaken bespreekt of onder het genot van een goed glaasje thee een denkspel speelt.”

In de Rotterdamse Afrikaanderwijk klinken geluiden die de uitspraken van Erdmânoglu bevestigen. “Ik heb vroeger witte buren gehad. Dus ik weet waar ik het over heb.”, zegt Enes. Hij is een 53-jarige Rotterdammer wiens wortels liggen in de vlaktes van Anatolië. “Kijk, ik zeg niet dat ze allemaal hetzelfde zijn, maar heel veel van die mensen hebben een hond, snap je? Heb je ooit buren met honden gehad? Je hebt last van geblaf, dat is één. Ook gaat de lift altijd stinken naar die hond en soms poepen die honden gewoon op straat!”. Enes draait met een geërgerde blik een shagsigaret. “Ze denken nooit aan anderen. Honden neem je niet als je in de stad woont. In Turkije vind je honden alleen op het platteland.”

“Alcohol is een dodelijk gif!”, zegt Yasmina stellig terwijl ze naast haar moeder op de rand van het Afrikaanderplein staat waar op dat moment de markt wordt gehouden. ‘’Jaarlijks gaan er een groot aantal mensen dood aan alcohol. Dat is niet alleen maar door het drinken van alcohol, hoor. Ook door dronkaards die mensen doodrijden in het verkeer, of gewelddadig worden door de alcohol.” Zij groet ondertussen een oude dame in het Arabisch, die net van de Afrikaandermarkt afkomt. ‘’Ja sorry, waar was ik gebleven? Ja, nou kijk. Ik studeer en heb zelf witte studiegenoten. Die denken dat je echt alleen maar plezier kunt hebben met alcohol. Zij vinden het normaal dat je in het weekend dronken wordt, dat je drinkt wanneer je bij elkaar komt en dat er gedronken moet worden als er iets te vieren valt. O, en sommigen wedden zelfs voor kratjes bier! Dat wil je toch niet hebben?’’. Ze slaakt een diepe zucht. “Kijk, ik heb niks tegen witte mensen zolang ze zich gedragen. Maar als hier witte mensen komen, dan komen er automatisch kroegen en wordt er alcohol verkocht in de winkels. Dat willen zij allemaal zo graag. Dan krijg je dronken mensen op straat en dan voel ik me echt niet meer veilig in mijn eigen buurt!”. Net toen Yasmina weg wilde lopen, draaide ze zich om: “Dit is niet gewoon maar mijn mening, want ik wil met iedereen samenleven. Maar dit zijn gewoon feiten.”

Bij de afrokapper werkt Kwame Koolwijk. Zelf heeft hij dreadlocks, maar hij voorziet zijn klanten van ‘’strakke overlopen’’ zoals dat in Rotterdamse volksmond wordt genoemd. “Ik weet veel van de geschiedenis van witte Nederlanders en hun cultuur”, zegt de atletisch gebouwde dertiger terwijl hij de inhoud van een potje kokosvet in zijn handen wrijft. “Duizenden jaren aan gedocumenteerde geschiedenis tonen een belangrijk ding aan over de witte Nederlanders en witte mensen over het algemeen: ze zijn heel gewelddadig naar andere mensen toe en als ze je niet fysiek pijn doen, dan onderdrukken ze je wel met hun rechters en politieagenten.” “Preach, brother!”, roept één van de oudere klanten die wacht op een knipbeurt. “Het is denk ik gewoon hun cultuur. Ze zijn het gewend dat wanneer je sterker bent, je de ander hoort te vermoorden en uit te buiten.” ‘’Amen, amen!’’, roept dezelfde man weer. Kwame richt zijn ogen op het portret van Nelson Mandela dat in zijn zaak hangt. ‘’Weet je wat het erge is? Ze geven het zelf toe. Eerst maken ze de zwarte man tot slaaf, dan laten ze de zwarte man vrij maar maken ze hem tot karikatuur en als je daar wat van zegt roepen ze dat het hun cultuur is!’’

Een wijkbewoner die de uitspraken van Erdmânoglu problematisch vindt, is de 21-jarige blogger en zelfbenoemde mensenrechtenactivist Floris-Jan van Graaff de Boezelaere II. “Dit is pure xenofobie en haatzaaierij tegenover de witte Nederlander”, zegt Floris-Jan terwijl hij zijn gasten niks te drinken aanbiedt. “Ik erken dat er problemen zijn met witte Nederlanders en witte mensen over het algemeen. Als er ergens een kinderpornonetwerk is opgerold dan is daar vrijwel altijd een wit iemand bij betrokken. Klopt. Als er tijdens een bombardement waar niemand naar omkijkt, tientallen onschuldige burgers omkomen dan zijn de verantwoordelijken vrijwel altijd wit. Klopt. Als er ergens iemand in de hondenpoep trapt, dan is het waarschijnlijk door de nalatigheid van een witte hondeneigenaar. Helemaal gelijk. Maar ik geloof stellig dat het gros van de witte mensen, gewoon rustig in het weekend een biertje wilt drinken en een hond uitlaten zonder daarbij anderen lastig te vallen. Zwarte mensen vinden ons zo intolerant, maar waarom tolereren ze onze tradities van voetbal kijken en stomdronken worden niet? Ik zeg, zolang we er niemand mee kwaad doen en ons aan de wet houden, mogen we er gewoon zijn!”. Floris-Jan blijft een tijdje stil. ‘’Ik ga zo eten.’’

Tehir Baudawi van de landelijke partij “Demokrasi Forumu”, draagt Erdmânoglu een warm hart toe en is het eens met zijn uitspraken. “We hoeven er helemaal niet omheen te draaien met politiek correct gebazel”, zegt Tehir. “Niemand wilt buren hebben die elke december weer oogtergende decoraties aan en rondom hun huis installeren. Niemand wilt in een buurt wonen waar je vies wordt aangekeken door dames in hotpants en minirokjes, omdat jij een abaya en hoofddoek draagt. Niemand wilt dat zijn winkel, waar zoveel geld en werk in heeft gezeten, in luttele minuten wordt vernield door een stel hooligans, wanneer Feyenoord voor de zoveelste keer een belangrijke wedstrijd verliest…. of wint.”

Erdmânoglu was zelf niet bereikbaar voor commentaar. Vermoed wordt dat zijn uitspraken vooral bedoeld zijn om stemmen te winnen. In de Afrikaanderwijk is de landelijke ‘’Hizbul Huriya’’ enorm populair onder de bevolking. Deze partij heeft plannen om mee te doen aan de aankomende gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam.

Foto: Mstyslav Chernov, Wikimedia