Waarom ik als moslim samen met Mark Rutte het Sinterklaasbestand steun.


Deze donkere en koude maanden worden in Nederland verhit door de zwartepietendiscussie. Een gezonde, ouderwetse Hollandse botsing tussen waarden. Nederland zou Nederland niet zijn als harde confrontaties in een democratische setting niet mogelijk waren. Maar hoe democratisch de discussie ook gevoerd mag worden, er zitten wel grenzen aan. Tere kinderzieltjes mogen niet geschaad worden door de vrijheid van meningsuiting. Hiervoor heeft het AD het sinterklaasbestand in het leven geroepen. Waarom sta ik als moslim volledig achter dit Sinterklaasbestand?

Het vrij uiten van een mening is naast voetbal, schaatsen en rennen voor de trein volkssport nummer één in Nederland. De meest Nederlandse premier die Nederland ooit heeft gekend, is er dan ook een groot voorstander van. Zo pleitte Mark Rutte als VVD-leider in 2009 voor een volledige vrijheid van meningsuiting. Dit deed hij naar aanleiding van het besluit van de rechter, dat het OM ex-VVD’er Wilders moet vervolgen voor aanzetten tot haat een discriminatie. Want vrijheid van meningsuiting is ons zo geliefd, dat we de haat en discriminatie die het kan aanwakkeren maar voor lief nemen.

Maar er is iets wat de premier nog geliefder is dan de vrijheid van meningsuiting. Kinderen. Zo zette hij zijn steun onder het #Sinterklaasbestand, waarvan de strekking is dat we even onze meningen over zwarte piet inslikken totdat de Sint weer uit het land is. Hierover zegt hij:’’ Op allerlei plekken in ons land hebben kinderen een geweldig feest gehad bij de intocht. En zo hoort het in Nederland. We gunnen de kinderen allemaal de magie van 5 december’’. Hypocriet? Nee, want eerlijk is eerlijk. Het is voor kinderen vast heel naar om geconfronteerd te worden met een zeer gevoelige kwestie als de Zwarte Pieten-discussie.

Net als Premier Rutte geloof ik best dat we moeilijke dingen moeten bespreken. Dit moeten we alleen wel doen op de juiste plek en juiste tijd, en zeker niet kinderen blootstellen aan vervelende uitingen over iets wat hun geliefd is. Dit lijkt bij hem echter beperkt te blijven tot een bepaalde groep kinderen. Zo vertelt hij graag aan kinderen van islamitische vluchtelingen, dat je hier in Nederland de Profeet (vrede zij met hem) mag beledigen: ‘’Ik geef zelf les aan kinderen van vluchtelingen (…) In zo’n klas praat ik ook over de vraag: wat maakt Nederland nou Nederland? De vrijheid van meningsuiting. Ik zei: ‘Ik snap dat het vervelend is als de profeet beledigd wordt. Maar het mag, dat hoort erbij, hoe idioot en onbeschaafd het ook is’’. Welkom in het veilige Nederland, kids! Jullie hoeven hier niet bang te zijn voor randstedelijke mutsen, die met hun verschrikkelijke mening over Zwarte Piet op jullie afstormen in gammele bussen. Oh, en hier een cartoon waar alles wat jullie geliefd is op de meeste idiote en onbeschaafde manier wordt beledigd.

Het Sinterklaasbestand is dus eigenlijk niet veel meer, dan een pauze voor de vrijheid van meningsuiting. Net als liefhebbers van Zwarte Piet, wil ik als moslim zo nu en dan ook even pauze van het worden beledigd, bespot en gestigmatiseerd. Zelf dacht ik aan maandje pauze van zowat elk debat waar islam, moslims en immigranten bij zijn betrokken. Wie staat er nog meer achter een #Ramadanbestand?