Een dronepiloot biecht op


Door: Ibrahim Abu Manaar

Sinds het begin van de regeringsperiode van Barack Obama in de VS, zijn drones in toenemende mate ingezet in de strijd tegen terrorisme. De meningen over het gebruik van de onbemande vliegtuigen als oorlogswapen zijn zeer verdeeld. De tegenstanders worden gesterkt door een voormalig Amerikaanse dronepiloot die onlangs in The Guardian heeft verteld hoe hij op duizenden kilometers afstand de macht had over het leven van onschuldige mensen.

Micheal Haas heeft zes jaar lang met een drone over Afghanistan en andere conflictgebieden gevlogen. Een van de dingen die bij hem zijn gebleven zijn de namen die zijn collega’s gaven aan hun doelwitten. De piloten van de Amerikaanse luchtmacht hadden het vaak over “het maaien van het gras voordat het uit de controle groeide”, of “het trekken van het onkruid voordat deze het gazon overspoelde”.

Haas vertelt hoe met een Predator drone werd gevlogen over een dorp in het stammengebied van Pakistan. De dronebestuurders konden op hun scherm zien of er kinderen aanwezig waren. Ze noemden ze “fun-sized terrorists”. De 29-jarige veteraan heeft het doden van mensen met behulp van een computer joystick als traumatisch ervaren. Hij zegt dat het doden van mensen wordt vergeleken met het doden van mieren. ‘Je doet aan dit soort psychologische gymnastiek om het werk voor jezelf makkelijker te maken’ zei hij tegen The Guardian. ‘Je moest een deel van je geweten doden om je werk te blijven doen.’

De voormalige dronepiloot is niet de eerste die uit de school klapt. Mike Flynn, een gepensioneerde Amerikaanse generaal heeft eerder al gezegd dat de drones meer terroristen creëren dan dat ze doden. Uit eerder gepubliceerde onderzoeken blijkt ook namelijk dat er meer burgers worden vermoord dan terroristen. Ondanks alle kritiek worden drones nog regelmatig gebruikt in verschillende conflictgebieden.