Saba Ahmed’s optreden op FoxNews laat nare nasmaak achter


Fox News heeft de leider van The Republican Muslim Coalition, Saba Ahmed uitgenodigd om te reageren op de uitlatingen van Donald Trump. Haar verschijning op de televisie heeft wereldwijd voor veel publiciteit gezorgd. Niet vanwege haar reactie op haar partijgenoot, maar vanwege haar kledingkeuze.

De kandidaat voor de presidentiële verkiezingen van 2016, Donald Trump heeft gezegd dat hij overweegt om moskeeën te gaan sluiten in Amerika. Ahmed was als vertegenwoordiger van moslims uitgenodigd om haar mening daarover te geven. Zij heeft tegen Huffington Post gezegd dat zij op het laatste moment heeft besloten om de vlag te gaan dragen om te laten zien dat moslims vaderlandslievend zijn. De politica zegt dat zij dit wilde doen omdat een andere gast van het programma zich negatief heeft uitgelaten over de islam.

Haar keuze om zich te wikkelen in een vlag heeft voor zowel positieve als negatieve reacties gezorgd in de VS. Volgens sommige Amerikanen is het een belediging voor de vlag, anderen zeggen juist dat zij haar heel dapper vinden. Waar er nauwelijks over wordt gesproken is de wijze hoe de aandacht is afgeleid van het onderwerp. Het gaat niet meer om de reactionaire uitlatingen van haar partijgenoot, maar over hoe zij eruit ziet en wie zij is.

Saba Ahmed heeft in Amerika een reputatie opgebouwd als een persoon die de publiciteit opzoekt en ongevraagd haar geloof overal bij betrekt. Na haar gefaalde poging om als moslima gekozen te worden voor de Amerikaanse congres heeft zij de democratische partij verlaten om een republikeins clubje op te richten. Eerder was zij al actief bij de radicaal linkse Occupy beweging in Oregon. Binnen vijf jaar tijd heeft zij het gehele politieke spectrum van Amerika doorkruist.

Ook moslims hebben verschillend gereageerd op het optreden van Ahmed op FoxNews. De critici op social media vinden dat zij een voorschrift van de islam, het hoofddoek misbruikt voor politieke doeleinden. De feministen vinden juist dat zij heel moedig is omdat zij haar geloof op haar eigen manier interpreteert. Waar verreweg de meesten het over eens zijn, is dat haar optreden geen bijdrage levert aan de strijd tegen islamofobie.