Nee, DENK is geen moslimpartij


Vandaag verscheen een opiniestuk van CDA’er Ibrahim Wijbenga in de NRC waarin hij Beweging DENK beschuldigt de PVV van de moslims te willen zijn. Kort daarna dook een video op waarin werd aangekondigd dat Sylvana Simons lid is geworden van de partij. Toeval? Ik denk het niet.

Politiek is een spel en de mensen van DENK lijken daar vrij goed in te zijn. Zij weten heel goed de stem van een significant deel van de Nederlandse samenleving te vertolken in de politieke arena. Is dat populistisch? Ja, zeker! Maakt dat hen dan per definitie slechte democraten? Absoluut niet. Want ook de grote traditionele partijen zijn niet vies van populisme (zie hier, hier en hier). Het enig verschil is dat DENK aan een soort populisme doet waar de gevestigde orde meeste moeite mee blijkt te hebben.

Die gevestigde orde, de politici en de media samen, hebben er alles aan gedaan om Beweging DENK op alle mogelijke manieren aan te vallen. Vrijwel iedereen die iets voorstelt is al een keer aan de beurt geweest in het bashen van de nieuwe politieke partij. Ondanks alle inspanningen lijkt de populariteit van DENK alleen maar toe te nemen. Daarom worden nu ook de nobody’s  opgetrommeld om zichzelf te bewijzen.

De handpop van domrechts Nederland, Ibrahim Wijbenga is zo’n nobody. Vandaag deed hij een duit in het zak door in een opiniestuk in de NRC DENK weg te zetten als de PVV voor de moslims. Dit terwijl zijn eigen partijleider Buma geregeld talking points van collega Wilders steelt om stemmen terug te winnen voor de partij die in geldnood is geraakt vanwege teruglopende ledental.

De Brabander staat bekend als  jongerenwerker in Amsterdam en verschijnt in die hoedanigheid vaak in de media om te praten over moslims en andere gerelateerde onderwerpen. Uit een onderzoek van Moslims in Dialoog (MID) bleek dat hij een totale flop was als jongerenwerker waar hij al snel is ontslagen. De CDA’er profileert zich verder ook als de man achter Landelijk Platform Aanpak Jeugdcriminaliteit. Een niet bestaand organisatie, schrijft MID:

Volgens de Kamer van Koophandel bestaat er helemaal geen stichting met deze benaming en staat deze dus ook niet bij hun ingeschreven. Dit terwijl Wijbenga heeft aangegeven dat de stichting in 2010 is opgericht. Ook heeft de stichting nog steeds geen website en is er helemaal geen informatie te vinden over de stichting en haar activiteiten op internet of waar dan ook. Behalve dan dat hij zich er in 2015 een aantal malen mee heeft geprofileerd zoals hierboven, zowel bij de overheid als in de media als zijnde serieuze partij tegen radicalisering en jeugdcriminaliteit. Ook zijn de andere bestuursleden van de stichting volledig onbekend.

Het voormalig gemeenteraadslid in Eindhoven kan geen positieve rol vinden voor zichzelf in het publiek debat. Enige rol die voor hem is weggelegd is dat van een ‘moslim waarmerker‘ die telkens wordt opgetrommeld om als handpop onderbuikgevoelens van domrechts Nederland te verkondigen.

Jammer voor hem. Want net als zijn carrière als jongerenwerker is zijn aanval op DENK ook bij aanvang al mislukt. De partij heeft namelijk nooit gesuggereerd zich te baseren op het islamitisch geloof. Als we naar de standpunten van de twee Kamerleden kijken, dan zien we vooral links progressieve politiek. Het is daarom niet verwonderlijk dat een progressieve zwarte vrouw zoals Sylvana Simons zich daarbij aansluit.

Het feit dat de partij tot nu toe is weggezet als een Turkenpartij of moslimpartij heeft inhoudelijk niets te maken met waar zij voor staan. Het is eerder een bevestiging van wat antropoloog Martijn de Koning zegt in zijn stukken over racialisering van moslims (Zie hier, hier, hier en hier). De mannen zijn moslims en daarom worden zij op en hoopje gegooid met allerlei andere negatieven zaken en niet serieus genomen als mensen, laat staan als politici.

Het was te voorspellen dat een prominente vertegenwoordiger van de Nederlanders van Surinaamse of Antilliaanse afkomst zich vroeg of laat zal aansluiten bij DENK. Want ook zij worden net als Turken en Marokkanen door de gevestigde orde niet erkend en gewaardeerd als volwaardige leden van de Nederlandse samenleving. In een land met slavernijverleden en meerdere koloniën is een aanzienlijk deel van de bevolking zwart van huidskleur en oorspronkelijk afkomstig uit Afrika. Toch zijn zij nauwelijks te bekennen in de politiek en in de media.

Als Nederland een pluralistisch en seculier-liberaal land is waar iedereen werkelijk gelijk is en waar er niet gediscrimineerd wordt, dan moet een partij als DENK toch geen probleem zijn? Sylvana Simons en haar partijgenoten geloven in democratie en zij willen via democratische instituties hun belangen nastreven. Dat doen liberaren, socialisten en de christendemocraten van de traditionele partijen toch ook?

Als DENK alleen moslims als leden toe zou laten en een islamistische partijprogramma hanteren waarmee zij de Nederlandse politiek willen vervormen en islamiseren, dan zou de aantijging moslimpartij terecht zijn. Zolang daar geen sprake van is, zijn de critici niet anders te omschrijven dan xenofoben en racisten

Sylvana Simons sluit zich aan bij DENK!

Geplaatst door DENK op Woensdag 18 mei 2016