Marie Colvin werd vermoord door het Assad-regime


De film A Private War, die op het International Film Festival Rotterdam (IFFR) draaide en nu in de bioscopen te zien is, laat stukjes uit het leven van Marie Colvin de revue passeren. Rosamund Pike speelt een onverbiddelijke, stoere vrouw die lijdt aan de herinneringen van verschrikkingen.

Trailer van A Private War (2018)

De vertoning van de film in Rotterdam viel samen met de uitspraak van een Amerikaanse rechtbank: het Syrische leger (van het Assad-regime) is schuldig aan de dood van Marie Colvin. De rechter is van mening dat het regime een mediacenter in de wijk Bab Amr beschoten heeft en eist 231 miljoen dollar van het Assad-regime voor geleden schade.

Homs

Marie Colvin was in 2012 in Homs, Syrië. Ze deed samen met andere journalisten, waaronder Paul Conroy en Remy Ochlik, verslag van de bombardementen op de stad en lieten zien dat het Assad-regime burgerdoelen bestookten. Ze maakten video’s van een stervend kind in een noodhospitaal. Colvin interviewde een vrouw die zich wanhopig afvroeg waarom de wereld de bombardementen op Syrische burgers negeerde. Het Assad-regime had tot dan steeds beweerd dat het streed tegen terroristen. Colvin’s team maakte in niet mis te verstane woorden en beelden duidelijk dat dit een leugen was.

Het leger van Assad reageerde op de uitzendingen met op de journalisten gerichte bombardementen. Marie Colvin en Remi Ochlik kwamen om. Paul Conroy raakte zwaar gewond, maar overleefde de aanval.

Marie Colvin in documentaire “Bearing Witness”, een documentaire over vrouwen die werken in oorlogsgebied (2005).

A Private War werd geregisseerd door Matthew Heineman en geschreven door Arash Amel. De film is hier te zien.