Ibrahim Doslu: Denk in mogelijkheden en niet in beperkingen


Om succesvol te worden moet je obstakels als uitdagingen zien en denken in mogelijkheden en niet in beperkingen. Dat is het geheim van de 24-jarige student HRM, Ibrahim Doslu. 

De Weertenaar schreef op twitter dat hij ooit is begonnen op speciaal basisonderwijs. Vervolgens deed hij VMBO, daarna MBO en deze week gaat hij zijn propedeuse behalen op het HBO. De uiterst gemotiveerde student van Turkse komaf weet obstakels als geen ander te overtreffen.

Maatschappelijk actief
De HBO’er is niet alleen een gemotiveerde student, maar ook maatschappelijk actief. Hij zet zich onder andere in voor het milieu en duurzaamheid. In 2013 won hij een prijs voor het beste duurzame idee op de dag van duurzaamheid, schrijft Weertdegekste.nl. “Zijn winnende idee is een app waarmee men problemen en klachten in het openbaar gebied kan melden bij de gemeente. Daarnaast worden jongeren door het gebruik van deze app hier meer bij betrokken.” Op Youtube is ook een video te zien waarin hij aandacht vraagt voor het aanpak van fietsproblematiek in zijn geboortestad. De campagne waar hij deel aan heeft genomen heeft met succes 3000 handtekeningen weten te verzamelen voor een bewaakte fietsenstalling in Weert.

Gepest
Ibrahim was niet altijd de zelfverzekerde go-getter die hij nu is. Hij vertelt dat hij ooit op normale basisschool heeft gezeten waar hij veel werd gepest en daardoor gezondheidsproblemen kreeg. “Ik kon niet goed horen en daarnaast had ik een lui oog.” Vanwege de behandeling van zijn aandoeningen heeft hij veel achterstand opgelopen waardoor hij naar een speciale basischool moest voor kinderen met allerlei problemen. “Ik voelde me daar ook niet helemaal thuis, maar ik heb geprobeerd om er beste van te maken.”

LWOO
Na de basisschool mocht hij ondanks goede cijfers niet doorstromen naar VMBO-T. Hij kwam in het LWOO terecht waaruit hij in het tweede leerjaar verder mocht gaan naar VMBO basis. Uiteindelijk heeft hij met succes daar een diploma weten te behalen.

MBO niveau 4
Met een diploma op zak mocht hij op MBO op niveau 2 beginnen met de verkopersopleiding. Na niveau 2 stroomde hij door naar niveau 3 waar hij opleiding verkoopspecialist heeft gedaan. Uiteindelijk is hij doorgestroomd naar niveau 4 waar hij detailhandel management heeft gedaan.

Rekenen
Studeren was voor Ibrahim niet altijd makkelijk. Hij zegt dat hij moeite had met rekenen. “Met vakken zoals bedrijfseconomie heb ik daar wel eens last van.” Toch heeft hij daar nooit bijlessen voor gehad op de middelbare school.

Ouders
Uiteindelijk wil Ibrahim een studie aan de universiteit volgen. Iets wat zijn ouders niet hebben gedaan. Zij zijn afkomstig uit Turkije. Daar heeft zijn moeder een opleiding gedaan op het middelbaar beroepsonderwijs. Zijn vader heeft in Nederland de LTS gedaan en daarna jarenlang in techniek gewerkt. Zijn moeder is nu werkzaam in de zorg en zijn vader zit momenteel zonder werk. Ibrahim ziet zijn eigen toekomst heel anders. “Mijn plan is om mijn HBO opleiding succesvol af te ronden. Als ik een interessante studie op de universiteit kan vinden, dan pak ik die er gelijk bij. Ik heb sowieso ambitie in de lokale politiek.”

Niet-westerse achtergrond
Volgens recent verschenen rapporten hebben veel jongeren met niet-westerse achtergrond moeite met vinden van een stageplaats, een baan of stoppen vroegtijdig met hun studie. Als reden wordt onder andere discriminatie genoemd. Ibrahim erkent dat jongeren daarmee te maken krijgen. Zelf heeft hij daar geen last van gehad. Hij vindt dat jongeren dit niet over zich heen moeten laten komen. “Dit soort obstakels moeten gezien worden als een uitdaging.” Hij adviseert daarom jongeren die hier wel mee te maken hebben om daar actief mee om te gaan. “Schakel hulp in en maak het bespreekbaar,” voegt hij daaraan toe.

Studiesucces
Als oud MBO-student weet Ibrahim als geen ander hoe het is om doorheen te bijten. Hij zegt dat jongeren zich vooral niet moeten laten ontmoedigen door mensen die zeggen dat je je dromen niet kunt verwezenlijken. “Om dat te kunnen doen, moeten jongeren kiezen voor iets waar ze echt goed in zijn.”

Vertrouw in je eigen kracht
“Om echt succesvol te kunnen worden, moet je geen gesloten houding hebben,” vindt de Brabander. “Wees vooral maatschappelijk actief, praat niet alleen met de mensen van je eigen cultuur, maar met iedereen.” Daarnaast vindt hij dat je ook een beetje geluk nodig hebt. Mocht je toch een keer pech hebben, dan is er maar één optie: “Vertrouw in je eigen kracht en blijf volhouden!”