Iedereen die in Nederland woont en met een auto op de openbare weg wil rijden, moet deze auto verplicht verzekeren. Dat is ingevoerd om te zorgen dat niemand die met een auto bij een ongeluk betrokken raakt, in de problemen komt. Je wilt namelijk niet dat een botsing tot nog meer (financiële) problemen leidt. De kosten van het herstellen van autoschade kunnen heel snel oplopen en je moet dit geld maar net beschikbaar hebben. Het is daarom dat je een verzekering voor je auto moet afsluiten. Echter, je kunt je polis zo samenstellen dat je niet alleen aan je wettelijke plicht voldoet, maar dat je er ook veel voordeel uit kunt halen.
Hoe is een verzekering voor je auto precies opgebouwd?
Wanneer je een WA verzekering auto wilt afsluiten, zul je zien dat deze bestaat uit twee onderdelen. Het eerste deel is verplicht. Er valt echter wel iets te kiezen. De basisverzekering komt namelijk in drie varianten. Deze drie opties onderscheiden zich van elkaar doordat ze allemaal voor een eigen leeftijdscategorie zijn gemaakt. Je moet daarom kijken naar de leeftijd van je auto om te zien welke polis het beste bij je wagen aansluit. Waarom doet je verzekeraar dit? Dit omdat deze kijkt naar de dagwaarde van je auto. Naarmate je auto ouder wordt, wordt ook de dagwaarde ervan lager. Dat heeft gevolgen voor de vraag of het nog de moeite waard is om je auto te laten repareren. Is je wagen namelijk niet veel meer waard, dan is het ook niet meer de moeite om grote schadeposten te laten herstellen. Vandaar dat je een nieuwe auto vaak uitgebreider verzekert dan een wagen die al vele jaren meegaat. Hou daar dus rekening mee wanneer je een polis gaat kiezen.
Kies één van deze drie opties binnen de basisverzekering
De basisverzekering, we gaven het al aan, bestaat uit drie opties. De eerste optie is de WA-basisverzekering die bedoeld is voor wagens ouder dan tien jaar. De dagwaarde van deze wagens is laag waardoor je ze maar heel minimaal hoeft te verzekeren. Met deze optie kun je dan ook alleen maar de tegenpartij schadeloos stellen op het moment dat je een ongeluk veroorzaakt hebt. Is je auto zes tot tien jaar oud? Dan kun je beter gebruikmaken van de WA plus autoverzekering. Deze polis is ideaal wanneer je schade hebt opgelopen als gevolg van diefstal, brand of een botsing met een dier dat niet aangelijnd was. Je kunt er geen schade mee laten herstellen die je zelf veroorzaakt hebt. Tot slot is er nog de allriskverzekering waarmee je alle vormen van schade kunt laten herstellen. Het spreekt voor zich dat deze optie bedoeld is voor nieuwere auto’s met een hoge dagwaarde.
Maak je polis compleet met een aanvullende verzekering
Is de basis van je verzekering eenmaal goed geregeld, dan is het tijd om naar de vrijblijvende, aanvullende verzekeringen te kijken. Hiermee stem je je polis geheel af op wat je wagen nodig heeft. Heb je geen zin in eventuele problemen onderweg? Dan kun je pechhulp Univé aan je polis toevoegen. Met deze service van je verzekeraar kun je altijd wanneer het nodig is, een monteur inschakelen. Deze zal naar je toekomen en kijken wat er met je auto aan de hand is. Is het probleem op te lossen, dan zal hij dit gelijk doen, mits de situatie veilig genoeg is. Zo niet, dan kun je vervangend vervoer aangeboden krijgen. Zo weet je zeker dat je uiteindelijk op de plaats van je bestemming. Dat is toch wat je wilt?